Druhá polovina listopadu je už napevno spojená se začínajícími přípravami na nastávající advent a vánoční svátky. I ti, co si říkali, že je spousta času, už začínají znepokojeně koukat na datum v kalendáři. A jak jinak si napevno blížící se atmosféru tohoto období utvrdit, než krásně provoněným bytem? Vůně koření linoucí se všude je to pravé. Vybrali jsme úplnou klasiku, kterou je tradiční vánoční perník. Bude to už i taková první příprava na klasické vánoční cukroví. Pojďme na to.
Potřebujeme:
- 250 g medu
- 150 g přírodního cukru
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička nového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 1 prášek do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- 20 loupaných mandlí
- strouhanka
- mletý hřebíček
- kardamon
- muškátový květ a anýz
Med, cukr, máslo a 3 lžíce vody trochu zahřejte a smíchejte v hustou hmotu. Nechte ochladit.
Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smíchejte. Vejce vmíchejte do medové hmoty, postupně přidávejte k mouce a vymíchejte. Dlouhou chlebíčkovou formu vymastěte, vysypejte strouhankou. Vlijte těsto, povrch uhlaďte a ozdobte mandlemi.
Pečte na 175 stupňů C v předehřáté troubě. Perník je upečený, když na vpíchnuté špejli těsto neulpívá.
Z formy ho vyjměte přibližně po 30 minutách. Zabalte do alobalu a uložte. Po 2 dnech poprvé ochutnejte.
(ilustrační foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.