Když se řekne dýně, tak jako první se nám v tomto podzimním čase vybaví Halloween a s ním spojená klasika v podobě vydlabaných strašidel právě ze zmíněných dýní. My ale zůstaneme v oblasti kuchyně, v té nás naopak jako první varianta napadne polévka. Způsobů, jak ale dýni upravit, je mnohem více. My dnes vybíráme jeden z nejjednodušších receptů vůbec, a tím je pečená dýně. Recept zvládne úplně každý, příprava nám nezabere téměř žádný čas a ještě si pochutnáme. Poslouží nám totiž skvěle nejen jako příloha k masu, ale samostatně také jako lehká podzimní večeře. Dodělat si pak můžeme lehký dip, ideálně z bylinek, a podzim v celé jeho kráse takto může začít.
Potřebujeme:
- 1 menší dýně
- olivový olej
- snítky čerstvého rozmarýnu
- sůl
- pepř
- dle chuti stroužky česneku
Nejprve si troubu předehřejeme na 220 °C a připravíme si pekáč, který vyložíme pečicím papírem.
Dýni rozpůlíme, vyjmeme veškerá semena a vlákna. Poté jí nakrájíme na stejně velké měsíčky (zhruba 2-3 cm), oloupeme (dýni Hokaido nemusíme), vložíme do pekáče, rovnoměrně pokapeme olejem, osolíme, opepříme a přidáme natrhaný rozmarýn. Kdo má rád, může přidat i stroužky česneku.
Vložíme do vyhřáté trouby, kde nejprve pečeme zhruba 20 minut, poté kousky dýně otočíme a dopečeme ještě cca 15 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.