Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické "jídlo z jednoho hrnce". Servíruje se horký v polévkové misce. Jedná se o charakteristické maďarské jídlo, chloubu maďarské kuchyně, světoznámý pokrm oceňovaný labužníky, jež milují typická jednoduchá jídla.
Potřebujeme:
- 500 g hovězího masa
- 200 g cibule
- 20 g červené papriky
- 20 g soli
- olej
- kmín
- česnek
- 600 g brambor
- 100 g paprikových lusků
- 800 g rajčat
Na noky:
- 60 g mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Zatím necháme stranou.
V hrnci rozehřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny a zaprášíme sladkou červenou paprikou. Rychle promícháme, vrátíme na plotnu, přilijeme trochu vody a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše se dusí ve vlastní šťávě.
Přidáme pokrájené maso, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme při mírné teplotě do doby, než se vývar z masa vyvaří. Přidáme kmín a prolisovaný česnek. Koření s masem promícháme a postupně budeme přilévat vždy jen tolik vody, aby se maso dusilo v troše vývaru.
Mezitím pokrájíme omyté brambory na kostičky 1x1 cm a necháme stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájíme na stejně velké kousky.
Z vejce, mouky, vody a soli vypracujeme tuhé těsto a na pomoučeném vále utvoříme malé nočky. Uvaříme je v lehce osolené vodě, přecedíme, hodně propláchneme studenou vodou a odložíme stranou.
Když je maso téměř měkké, vodu vyvaříme a přidáme připravené brambory a papriku. Dobře promícháme a několik minut společně restujeme. Pak zalijeme cca 1 l vody a při mírné teplotě necháme zavařit. Po přejití varem přidáme rajčata a vše společně uvaříme doměkka.
Nakonec přidáme připravené noky a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolíme nebo přidáme trochu pálivé papriky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.