Ke zmrzlině, na palačinky a lívance, na vafle, na zalití čerstvých jahod nebo k jahodovým knedlíkům, ale jako doplněk i k dalším dezertům je ideální jahodová omáčka. Její příprava je velmi jednoduchá a kdy jindy si jí připravit než nyní, v době, kdy jahody dozrávají na zahrádkách a mají tu nejlepší a nejsladší chuť?
Potřebujeme:
- 2/3 šálku cukru
- 2,5 šálku jahod
- 1/3 šálku vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Na malé pánvi přiveďte za stálého míchání k varu 1/3 šálku vody s cukrem. Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vznikne sirup, který nechte vychlanout. Chládnutí můžete urychlit ponořením pánve do mělké mísy s ledovou vodou.
Polovinu jahod rozmixujte s citronovou šťávou a vychladlým sirupem. Chcete-li hladkou omáčku bez jahodových semínek, propasírujte rozmixovanou hmotu přes sítko nebo plátno.
Zbývající nahrubo nakrájené jahody přidejte ke směsi a podávejte.
Omáčku můžete skladovat v lednici až 4 dny.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.