Dneska bude naše vaření opět v režii muže, takže předávám slovo a otevírám naši občasnou rubriku "dnes vaří muž" ...
Jde sice o celkem známý a používaný recept, ale přesto si jej dovoluji nabídnout, každý jej dělá maličko po svém, takže jen přispěji se svojí verzí.
Potřebujeme :
- vepřová kotleta, cca. 0,8kg
- dvě až tři velké cibule
- 1 kg až 1,5 kg brambor (nejlépe varný typ B)
- asi 250 g sýra na postrouhání (nejlépe tučnější - Eidam 45%, Gouda)
- 0,5 l smetany 33% (ke šlehání)
- hrst sterilovaného hrášku (není nutný)
- sůl, pepř
- pro prvotní smažení vepřové sádlo (lze i na oleji, ale není to ono)
Kotletu nakrájíme na plátky (asi jako na řízky) a lehce rozklepeme paličkou na maso, přitom si je odložíme na nějakou mísu či talíř a naklepané plátky masa osolíme a opepříme. Necháme odležet. Připravíme si další potřeby: nakrájíme cibule na kroužky nebo polo-kroužky, nastrouháme si sýr a připravíme hrášek. Dále připravíme brambory - můžeme je okrájet, ale já jsem trošku zaexperimentoval a nechal jsem je ve slupce. Brambory nakrájíme na plátky, tak asi 3-4 mm silné.
Připravíme si plech a zahřejeme troubu asi na 150°C. Do plechu si rozpustíme sádlo a na něm osmahneme připravené plátky masa tak, aby lehce zčervenaly, maso je potřeba otáčet, aby se nepřichytávalo. Jakmile je maso osmahnuté, vyjmeme jej z plechu někam na vedlejší místo, v plechu, který odstavíme z plotny, nám zůstane výpek.
Do výpeku vložíme přibližně polovinu připravených brambor, osolíme a promícháme je s výpekem, aby se omastily. Na tuto polovinu naložíme nakrájenou cibuli, k tomu případně hrášek a pokryjeme zbylou polovinou brambor a také přiměřeně osolíme. Nakonec nahoru položíme plátky připraveného masa a plech vložíme asi na 5 až 10 minut do rozehřáté trouby k zapékání, vše pečlivě kontrolujeme, maso se nesmí již příliš opékat, ztuhlo by.
Po oněch asi pěti až deseti minutách vše zalejeme smetanou a necháme zapékat asi 45-60 minut, dokud se smetana na krajích plechu nezačne spékat a tmavnout. V té chvíli posypeme vše nastrouhaným sýrem, ponecháme ještě v troubě dopéct tak, aby se sýr roztekl a vytvořil na povrchu rovnoměrně rozteklou vrstvu. Jakmile je toto všechno dopečeno, máme hotovo.
Na talíře porcujeme zhruba tak, jak jsou jednotlivé plátky masa na vrstvě brambor.
Přeji dobrou chuť! :-)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.