V horkých dnech většina z nás přivítá rychlý pokrm, po kterém nám navíc nebude moc těžko. Klasické vydatné omáčky či vepřo-knedlo-zelo jsou sice vynikající jídla, ale hodí se více do jiného ročního období. V tyto dny to chce prostě něco jiného. Svěží chuť nových brambor společně s lehounkým lososem naloženým v bylinkách vykouzlí přesně takový lahodný a odlehčený oběd, po kterém se budeme cítit fit.
Potřebujeme:
- 4 steaky z lososa
- cca 3/4 kg nových brambor
- 1 limetku (případně citrón)
- 5 lžic olivového oleje
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- česnekovou sůl
- máslo
Lososa opláchneme, lehce ho osušíme a pokapeme šťávou z limetky, případně z citrónu.
Čerstvé bylinky natrháme a promícháme s olivovým olejem, lehce přidáme česnekou sůl. Takto připravenou marinádou potřeme lososa a v ledničce pak necháme asi hodinu marinovat.
Mezitím si omyjeme nové brambory (neloupeme je) a uvaříme je do poloměkka v osolené vodě. Scedíme.
Lososa opečeme na pánvi z obou stran na rozehřátém másle.
Připravíme si pekáč, do kterého přendáme opečeného lososa, přidáme i uvařené brambory a vše zalijeme výpekem z lososa.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na cca 180 stupňů a pod grilem pečeme zhruba 15-20 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.