Známe to všichni. Spěcháme z práce domů na poslední chvíli a nestihli jsme cestou už nakoupit. V kuchyni jsme tedy odkázáni na to, co dům dá a při pohledu do spíže nás popadá zoufalství. Krom klasické strouhanky, mouky a vajec jsme totiž objevili jen rýži a nějaký ten zbytek sýru. Ale právě tyto suroviny nám zcela budou stačit na lahodné rýžové smaženky. Ty mohou být samostatným pokrmem se zeleninovým salátem nebo jako příloha vhodná k dušené zelenině.
Potřebujeme:
- 1 varný sáček rýže
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýru
- sůl
- tymián (oregano)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce másla
- olej na smažení
Rýži klasicky uvaříme podle návodu na sáčku, poté ji scedíme a necháme dobře okapat.
Do mírně prochladlé rýže vmícháme předem rozšlehaná vejce, sůl, strouhaný sýr, koření, hladkou mouku, strouhanku a máslo, promícháme a necháme v míse zcela vychladnout.
Z těsta pak tvoříme (ideálně na na prkénku posypaném strouhankou) menší kuličky.
Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran.
(foto: tasteofhome.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.