Mazanec nesmí o velikonočních svátcích chybět v žádné rodině, je to tradice, jejíž úplné počátky se datují již do 15.století, kdy se poprvé objevuje v těch nejstarších kuchařských předpisech. Patří k Velikonocům stejně jako beránek. A jeho příprava se váže k Bílé sobotě, kterou máme před sebou. Neztrácejme tedy čas, vyhrňme si rukávy, vyndejme mísu a pojďme si spolu upéci ten nejkrásnější mazanec, a tím provonět celý byt či dům. Sice jsou letošní Velikonoce jiné, než na jaké jsme zvyklí, mají podtitulek "Zůstaňte doma", nicméně to nám nijak nebrání v tom si právě doma udělat tu nejkrásnější pohodu svátků jara.
Tak krásné Velikonoce vám všem!
Potřebujeme:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 9 lžic cukru
- 1/8 másla
- 1 polévková lžíce droždí
- 1/2 hrnku mléka
- 1 žloutek
- sůl
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- badyán
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce mandlí
- vajíčko na potření
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout.
Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme.
Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta vytvoříme dva bochánky, které umístíme na samostatné pomaštěné papíry, abychom mohli bochánky během pečení podle potřeby otáčet. Mazance necháme na plechu dokynout.
Ještě před vložením do dobře vyhřáté trouby je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu křížek. Pečeme asi 3/4 hodiny.
(foto: oetker.cz)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.