Tento článek bude určen hlavně pro majitele domácí pekárny, neb tato bude v tomto receptu hrát hlavní roli. Taková sekaná pečená v domácí pekárně má oproti pečení v klasické troubě jednu podstatnou výhodu, a sice tu, že šťáva ze sekané nemá při pečení kam utíkat, tudíž zůstane uvnitř a výsledná sekaná je prostě báječně šťavnatá. Při zadělávání sekané máme pak možnost výběru, a sice, že těsto klasicky umícháme ručně, jak jsme zvyklí a nebo necháme, ať toto za nás také udělá samotná pekárna, ve výsledku je pak sekaná o hodně jemnější. Recept, který níže uvádím, je orientační na 1/2 kg masa, pochopitelně čím více masa dáme jako základ, tím bude sekaná vyšší, na druhou stranu je pak nutné zvýšit délku pečení (většina pekáren má základní program pečení nastaven na jednu hodinu, což zhruba odpovídá právě množství na půl kila masa). Velmi důležité také je si uvědomit, jak velkou pekárnu vlastně máme.
Potřebujeme
- 1/2 kg mletého masa
- 2 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- strouhanka k zahuštění směsi (případně 2 rohlíky namočené v mléce)
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, pokud nebudeme používat strouhanku, tak rohlíky namočíme do mléka, a poté řádně vymačkáme.
Varianta 1 - míchání v pekárně :
Do pekárny nasadíme háky k míchání a postupně do ní dáme vše výše popsané, tudíž začínáme mletým masem, přidáme nakrájenou cibulku, česnek, veškeré koření, vejce, mléko a nakonec rohlíky či strouhanku. Dle své zkušenosti s pekárnou zapneme program k promíchání, např. program Dort, Rychlý, eventuálně Nudlové těsto a podobně. Necháme řádně promíchat, poté pekárnu hned vypneme a vytáhneme háky ! Těsto poté uhladíme.
Varianta 2 - míchání ručně :
Do mísy dáme mleté maso, přidáme cibulku, česnek, veškeré koření, vejce, mléko a zahustíme rohlíky či strouhankou. Těsto musí mít pevnější konzistenci. Poté toto těsto přendáme do pekárny, ze které jsme ale odstanili nejprve háky.
Dochucení :
Výše popsané ingredience jsou takříkajíc univerzální. Pochopitelně si každý může sekanou dochutit tak, jak je zvyklý. Někdo přidává ještě sýr, jiný zase sladkou papriku pro barvu, už jsem viděla i tip na přidání oliv. Druzí zase naopak nemají rádi majoránku, tak nedávají. Další variantou je směs "nadstavit" přidáním ovesných vloček (vločky cca 10 minut povaříme ve vodě, propláchneme a přidáme ke směsi). Prostě fantazii se meze nekladou.
Pečení :
Zapneme program pečení. Většina pekáren v současné době už tento program v sobě má zabudovaný a jeho délka je jedna hodina. Po dokončení zkontrolujeme špejlí, zda je sekaná upečená, pokud ještě není hotová, případně máme větší množství masa, jak je uvedeno v úvodu, znova zapneme program pečení a teď už ale hlídáme výsledný čas. Po dopečení troubu vypneme, necháme 5 minut odpočinout a poté vyklopíme. Nakrájíme na plátky.
Tip :
Sekanou je pochopitelně možno také různě plnit, takže dáme část sekané, uhladíme, na to poklademe náplň - párky, salám, zeleninu, vaječinu, vejce na tvrdo a podobně, jak je kdo zvyklý - a završíme zbývající masovou směsí. Postup u pečení je pak stejný.
Příloha :
Bramborová kaše či brambory, kyselý okurek, zeleninový salát.
Nastudeno pak chleba, cibule, okurek.
(foto: kochbar.de)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.