Díky soli je chuť rychlokvašeného zelí odlišná od chuti zelí kysaného, je méně výrazná. Dalším přidáním koření, případně surovin z našeho tipu v článku dole, jeho chuť můžeme pak následně ještě více ovlivnit a vyladit dle svých potřeb. Jeho přínos pro zdraví, díky vysokému obsahu nejen vitamínu C, je nicméně v období těžkého boje s virem obrovská.
Potřebujeme:
- 2 kg bílého hlávkového zelí
- 1 brambora
- chlebová kůrka
- kmín
- sůl
- pepř
- bobkový list
Zelí omyjeme a jemně nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, přidáme syrovou bramboru vcelku, a poté postupně napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem. Úplně nahoru přidáme bobkový list.
Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme.
Necháme kvasit 2 - 3 dny.
Takto připravené zelí je třeba pak co nejdříve zkonzumovat, což v době, kdy potřebujeme velký přísun vitamínu C jistě nebude problém.
Tip: Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.