Už pomalu vytahujete kuchařské knihy a hledáte recept na toho pravého třeného beránka? Tak na chvíli zabrzděte, pojdme to udělat teď jinak než loni a předloni....chce to občas zkusit i nějakou změnu. My letos připravíme beránka slaného, je to vlastně velikonoční nádivka a k ní použijeme formu na beránka. Vznikne tak nejen ozdoba stolu, ale rovněž příjemné překvapení pro koledníky a známé. Tak pojďme na něj.
Potřebujeme:
- 6 vajec
- 6 rohlíků
- 600 g uzeného masa
- mladé kopřivy
- 50 g rostlinného tuku
- mléko
- sůl
Uzené maso uvaříme, scedíme a maso pokrájíme na drobné kostičky (vývar nevyléváme, později z něj můžeme připravit vynikající uzenou polévku). Nakrájené rohlíky zvlhčíme mlékem, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy a tuhý sníh z bílků. Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy na beránka a v předehřáté troubě upečeme.
Překvapení koledníků bude jistě veliké, když na ně ze stolu bude koukat slaný beránek :-)
Pokud ale přesto dáte přednost přece jen sladké tradici, můžete si vyzkoušet například beránka s příchutí banánů.
(ilustrační foto: nonnabox.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.