Velikonoční nádivka - v některých oblastech nazývaná také jako velikonoční hlavička, velikonoční svítek či tradičně velikonoční sekanice. Stejně jako samotný název, tak i její podoba se liší podle kraje, kde se připravuje. Zásadou ale je, že by měla vždy obsahovat zelené byliny, které symbolizují jaro. A protože Velikonoce se kvapem blíží, i v našem receptáři otevíráme velikonoční pečení/vaření. A začínáme právě jednoduchou nádivkou, kterou můžete připravit kdykoliv, ne jen na Velikonoce.
Potřebujeme:
- 500 g vepřové plece
- 250 g uzeného masa (nejlépe bůček)
- 5 vajec
- 1 veka
- 1/4 l mléka
- svazek petrželky
- sůl
- pepř
- máslo
Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme rozležet.
Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené a po vychladnutí je nakrájíme nadrobno. Bylinky nasekáme.
Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi.
Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijte na polévku.
(foto: thespruceeats.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.