Existuje celá řada receptů na boršč, je to podobné jako třeba recept na bramboračku. Každý má prostě ten svůj oblíbený, vyladěný podle chuti a zvyklostí dané rodiny. Základní ukrajinský boršč ovšem klade nejvyšší důraz na sytě červenou barvu, řepa se proto připravuje samostatně.
Potřebujeme:
- 300 g libového vepřového masa
- 200 g červené řepy
- 100 g polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 40 g oleje
- 60 g cibule
- 150 g bílého zelí
- 200 g brambor
- 10 g cukru
- 2 stroužky česneku
- 2 dl kysané smetany
- 1 lžíce sterilovaného hrášku
- 1 rajský protlak
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- sůl
- kmín
- ocet
- pepř
Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme na ni maso nakrájené na kostky, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájenou polévkovou zeleninu, zelí nakrájené na nudličky, bobkový list, hřebíček, pepř, sůl a vaříme.
Když je maso poloměkké, přidáme brambory nakrájené na kostičky, prolisovaný česnek, rajský protlak a dovaříme doměkka.
Do hotové polévky vložíme oloupanou, na proužky nakrájenou červenou řepu, kterou jsme uvařili v hrnku zvlášť (můžeme použít i sterilovanou řepu), a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisolíme a přisladíme.
Smetanu přidáváme do polévky až na talířích.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.