Obdarovat svou polovičku valentýnským medovníkem, to vůbec není špatný nápad. Ve valentýnské nabídce Kaufland letáku1 je medovník ve velmi příjemné slevě 46 %, takže ho nyní koupíte jen za 139 korun. Ale co si budeme povídat, to je řešení spíše pro pány. My dámy zvolíme lepší variantu, pravý valentýnský medovník totiž pro naši polovičku upečeme samy!
Náročnější, ale přímo od srdce!
Je to sice malinko náročnější na zručnost pustit se do medovníku, ale nikdo neříká, že medovník musí vypadat dokonale. Stačí, když bude dokonale chutnat, což zajistí všechny ty skvělé ingredience, které se do něj dávají, samozřejmě při dodržení správných poměrů z receptu. A také několik hodin, které medovník bude mít k odležení na chladném místě. Odležet se musí vždy. Proč a na jak dlouho? Odpověď najdete v diskusích2.
A co slibovaný recept? Tady je!
Ingredience na medovník
Na těsto medovníku budete potřebovat:
● 250 g másla, ztuženého rostlinného tuku nebo Hery
● 3 celá vejce
● 3 lžíce medu, nejlépe tmavého
● 300 g krupicového cukru, nejlépe třtinového nebo hnědého řepného
● 400 g hladké mouky na pečení
● 1 lžičku jedlé sody
Vedle těchto ingrediencí si připravte vlašské ořechy na ozdobení dortu a také suroviny na krém:
● 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka (mléčného karamelu)
● 300 g másla
Jak na samotnou výrobu medovníku?
Začínáme předehřátím trouby na 170 stupňů, pokud používáte horkovzduch, tak jen na 150 stupňů, předehřátí je v tomto receptu velmi důležité.
Těsto se míchá v míse, kterou máte nad nádobou s vodou, mísa se tedy ohřívá vodní párou. V míse se nejprve ohřeje Hera nebo máslo či jiný tuk, který použijete pro tvorbu korpusu. Potom do ní rozklepněte vejce a promíchejte, přidejte ostatní ingredience, tedy med, cukr, mouku i jedlou sodu.
Těsto se musí v míse dlouho promíchávat, alespoň deset minut. Čeká se na to, než těsto získá zlatavou barvu. Míchat můžete ručně, což je ale vcelku náročné. Proto bude vhodné sáhnout po šlehači s metličkami do spirály – po těch na těsto.
Jak na práci hotovým těstem?
Jakmile máte těsto umíchané, je potřeba jej vyjmout z mísy a rozdělit na šest přibližně stejně velkých dílů. Většinou se doporučuje díly rozvážit nebo rozdělit od oka na poloviny a každou polovinu od oka na třetiny. Podle zkušeností pekařek je výsledek přesnější, než od oka na třetiny a pak na poloviny.
Předem musíte vědět, zda chcete mít medovník kulatý nebo hranatý. Podle toho si vytvarujete těsto. Při kruhovém se doporučuje obkreslit na pečicí papír tvar podnosu, na kterém pak medovník bude. A papír dát na plech, na papír pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto. To by mělo cílený tvar asi o centimetr přesahovat.
Čím více plechů máte, tím lépe, můžete totiž péci pláty po více kusech najednou – ale samozřejmě pouze v horkovzdušné troubě. Jakmile těsto dopečete, můžete jej okrojit do požadovaného tvaru. Ne že by se automaticky předpokládalo, že se tvar pokazil, jen je nutné si zajistit drobky těsta na závěrečné zdobení dortu.
Jak na krém a posypku?
Krém na medovník je velmi snadný, med v něm kupodivu není. Pouze jedna konzerva karamelového kondenzovaného mléka (mléčného karamelu) a 300 g másla. Když neseženete mléčný karamel, tak si ho svařte. Je to velmi snadné. Koupíte konzervu slazeného kondenzovaného mléka a zavřenou ji ponoříte do hrnce s vodou. Budete ji pomalu vařit asi hodinu a půl až dvě hodiny.
Krém pak vyšlehejte dohladka pomocí šlehače, což bude trvat asi deset minut. Tvorba posypky je ještě snazší, jen najemno nasekáte vlašské ořechy a smícháte je v míse s rozdrolenými okrojky těsta. Nic víc.
Závěrečné sestavení dortu
Už zbývá jen dort seskládat. Na první plát natřete krém a položte na něj plát druhý, postup opakujte. Když bude krém někde přebývat, nevadí, stejně se bude krémem natírat i na stranách dortu. Poslední plát potřete i na horní straně, celý dort po stranách a posýpejte připravenou posypkou z ořechů a těsta.
Zkušené kuchařinky doporučují následné zabalení do fólie, proto si tác s dortem přeneste na připravenou folii a opatrně zabalte, dejte do krabice (nebo nechejte pouze ve folii, ale dobře utěsněné) a umístěte do lednice, do špajzu, na verandu, kamkoliv na chladné místo. A po dobu alespoň 12 hodin zakažte jakékoliv nájezdy dovnitř do folie. Dort má svou dokonalou chuť totiž až po odležení.
Nebylo by něco jednoduššího?
Samozřejmě, že bylo! Medovník se dá upéct jednodušším a rychlejším způsobem, ale už pak nejde o tradiční záležitost. Recepty na jednoduchý medovník můžete najít na různých kuchařských stránkách, nám se osvědčil ten z Toprecepty.cz3.
Zdroje:
1. Kaufland leták s platností 5. 2. – 11. 2.; URL: https://www.letakomat.cz/kaufland/aktualni-letak-od-stredy-05-02-2020/
2. Jak dlouho nechat uležet medovník?; URL: https://www.omlazeni.cz/jak-dlouho-nechat-59-442942-0.html
3. Jednoduchý medovník; URL: https://www.toprecepty.cz/recept/13666-jednoduchy-medovnik/
Zdroj obrázku: Ahaltekin4ik / Shutterstock.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.