V dobách dávno minulých, tisíce let nazpátek, mudrci z Indie postupně popsali celostní systém - Ajurvédu, která je i v současné době moderní medicíny nadále jedním z nejdokonalejších a nejsilnějších zdravotních systémů. Ajurvéda je více než jen pouhý systém léčby nemocí, je to věda o životě samotném. Tato věta ve své podstatě zahrnuje z velké míry také stravování, přípravu pokrmů a kombinaci surovin. A my si dnes podle těchto zákonitostí připravíme lahodnou snídani.
Potřebujeme:
- 1,5 sklenice celozrnné mouky
- 1,5 sklenice mléka (v případě alergie na mléko možno nahradit vodou)
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce jogurtu nebo kefíru
- 1 čajová lžička prášku na pečení
- špetka soli
Nejprve dobře promícháme mouku se solí a práškem na pečení, potom přidáme mokré přísady a vymísíme těsto. Těsto by nemělo být příliš husté, ale ani řídké. Ohřejeme na pánvi olej a smažíme malé kulaté lívance z obou stran. Lívance podáváme nejraději teplé okamžitě po upečení. Ocení je hlavně děti jako sváteční sladkou snídani nebo lehkou večeři. Nejlepší je podávat je s jahodovým pyté, připraveným z čerstvých nebo mražených jahod.
Jahodové pyré:
V mixéru rozmixujeme čerstvé nebo mrazené jahody na pyré, podle chuťové potřeby přidáme trochu cukru nebo medu.
(foto: ambitiouskitchen.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.