Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé vypěstovány před více jak sedmi tisíci lety domorodými kmeny v Karibské oblasti. Ačkoliv je do světa začali rozšiřovat až Španělé a Portugalci několik desítek let po kolonizaci Nového světa, dnes existují stovky různých chilli druhů, každý s odlišnou vůní, chutí, tvarem, barvou a pálivostí. Roste na exotických druzích křovitých paprik v tropech a subtropech. Nejprve se začaly úspěšně pěstovat ve Španělsku, Číně, Thajsku, Indonésii a Indii. Právě Indie patřila dlouho k největším producentům. Tato teplomilná rostlina se s ubíhajícím časem používala jako oběživo, zelenina, ozdoba, koření, medicína a dokonce jako desinfekční prostředek ke zbavení se krys, potkanů a štěnic z domácností. Chilli se pěstuje i jako okrasná květina.
Papričky můžeme seřadit od sladkých až po extremně pálivé. Obsahují vitamín C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, tvorbu slin a žaludečních šťáv. Zlepšují krevní oběh a trávení. Pomáhají předcházet kardiovaskulárním nemocem. Ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. Dobře působí i proti bolestem hlavy a zdravé lidi chrání před žaludečními vředy. Ostrá paprika chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě. Podle některých expertů hrají významnou roli v prevenci proti rakovině a potlačují bolest.
V kuchyni se osvědčuje při nakládání okurek, přidává se do omáček k masitým i zeleninovým jídlům, obsahuje je pálivá kořeněná omáčka Tabasco, k avokádu, fazolím, čočce, mořským korýšům, drůbeži ....
Víte, že...? |
* Čím déle se chilli papričky vaří, tím je jejich chuť ostřejší. |
* Smažení dodá pokrmům jen vůni a lehkou kořeněnou příchuť. |
* Velké papričky bývají méně pálivé než malé. |
* Badatelé Joshua Tewksbury a Gary Nabhan uvádějí, že rostliny chilli se vyvinuly tak, aby produkovaly capsaicin k odpuzení savců, ale současně umožnily ptákům konzumovat plody a šířit semena. |
Zdrojem pálivosti je kapsaicin, který se nachází hlavně v semenech a v přepážkách lusku. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náladu. Tato látka stimuluje oblasti kůže a jazyka, které potom obvykle pociťují horko a bolest a tím matou mozek, aby si myslel, že jsou spálené. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU. Toto drcené chilli obsahuje 15% semen a dosahuje pálivost 100 000 SHU. Výborně se hodí do mlýnků nebo do kořenících směsí. Tento systém vytvořil a inovoval v roce 1912 Wilbur Scoville.
Ve spojení s chilli se setkáte i s názvem kayenský pepř takto se označují rozemleté sušené papričky, prášek. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Pochází z Číny a Pakistánu. Jde o druh Capsicum Frutescens. Jako koření se používá v pokrmech Západu od 18. století.
Vyzkoušejte chilli recepty:
2 lilky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky drcených a sušených chilli papriček, 4 lžíce rajského protlaku, 2 rajčata, 400 ml zeleninového vývaru, 100 g sekaných bylinek (koriandr, petržel, bazalka) + 1 lžíce sekaného čerstvého koriandru, sůl, pepř, oříšek másla
Na pánvi zahřejte olivový olej s máslem, přidejte nasekaný česnek, rozkrájenou cibuli, chilli a 3 minuty osmahněte. Přidejte lilek nasekaný na kostičky a smažte další 3 minuty, dokud nezhnědne. Pak přidejte rajský protlak a rajčata zbavená semínek a nakrájená na kousky. Promíchejte, přilijte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a vařte asi 5 minut. Přidejte nasekané bylinky, osolte a opepřete. Podávejte na hlubokém talíři posypané čerstvým koriandrem.
1 lžíce sekané chilli papričky, 1/4 šálku olivového oleje, 4 středně velká rajčata, 2,5 g mletého koriandru, 1/4 šálku sekané jarní cibulky včetně natě, 2,5 g cukru, 1/4 šálku sekané petrželky
Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň 1 hodinu před podáváním vychladit.
Tip: Dip můžete připravit i dopředu, v chladničce vydrží i týden.
200 g rýžových nudlí, 2 lžíce olivového oleje, 1 mango, 4 cibule, 1 až 2 chilli papričky, sůl a čerstvě mletý černý pepř
Nudle připravte dle návodu na obalu (obvykle stačí zalít horkou vodou a nechat několik minut odstát). Připravené nudle promíchejte s olivovým olejem, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené mango, oloupané a nakrájené cibule a semínek zbavené a nasekané chilli papričky. Osolte, opepřete a podávejte.
500 g hovězího masa, 500 g vepřového masa, 100 g šunky, 150 g sádla, 250 ml vývaru, 1-2 stroužky česneku, chilli papričky, 2-3 velké cibule, 500 g rajčat, 2 zelené papriky, miska červených fazolí, miska bílých fazolí, 2 lžíce gulášového koření, oregano, sůl, kmín
Maso nakrájené na malé kousky opečeme v kastrolu na tuku, zalijeme vývarem a krátce podusíme. Přidáme kmín, chilli papričky, sůl a česnek. Cibule, rajčata a papriky nakrájíme na plátky a podusíme zvlášť. Pak přidáme k masu přes noc namočené fazole a dusíme vše tak dlouho, až jsou maso i fazole měkké. Pak přidáme cibuli, rajčata, papriky, šunku a stroužek česneku a vaříme ještě 10 minut. Podáváme s rýží.
1 lžíce oleje, 85 g mletého kuřecího masa, 2 nasekané stroužky česneku, 1/2 nasekané červené chilli papričky, 2 jarní cibulky nakrájené na kostičky, 1 lžička medu, 1 hrst nasekaného salátu, 1 velký list salátu
Na polevu: šťáva z 1 limety, 1 lžička medu, trocha sójové omáčky, 1/2 nasekané červené chilli papričky
Kuře osmahněte na rozehřátém oleji. Vmíchejte chilli a cibuli, ještě osmahněte a pak okořeňte. Na malé pánvičce smažte ingredience na polevu asi 2 minuty. Pak vmíchejte med do kuřete a vařte minutu. Na konec přimíchejte ke kuřeti nasekaný salát. Směs servírujte v listu salátu politou chilli polevou.
3 polévkové lžíce chilli omáčky, 1 lžička hořčice (Dijon), 1 lžička vinného octa, 1 lžička worčestrové omáčky, 1 polévková lžíce oleje, sůl a mletý pepř
Všechny ingredience řádně promíchej a potírej s tím maso na grilu po celou dobu grilování.
400 g nezralých broskví, 100 g hrozinek, 200 g práškového cukru, 2 lžičky chilli nebo pálivé papriky, 1 dl octa, 1 lžička mletého zázvoru, sůl
Oloupeme a vypeckujeme broskve a nakrájíme je na čtvrtky. Cukr svaříme v octu, přidáme broskve a všechny ostatní přísady a necháme bublat. Když směs zhoustne téměr na pastu, necháme vychladnou a plníme do sklenic.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.