Víkend je už sice za námi, ale proč si leckdy nevlídné pondělí nezpříjemnit moučníkem? Kombinace listového těsta a jablek, která se v receptu níže vyskytuje, nám tak nějak automaticky v hlavě nahodí myšlenku na asi nejznámější klasický jablečný štrůdl, ale určitě to jde udělat i trošku jinak. A odměnou je pak vůně, která se line při pečení z trouby, a je prostě úžasná.
Potřebujeme:
- 300 g hotového listového těsta
- 1 kg jablek (kyselejší jsou lepší)
- 40 g sultánek
- 40 g sušených brusinek
- citrónová šťáva
- 150 g cukru
- 40 g sekaných mandlí
- mletá skořice
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- cukr a skořice na posypání
Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který můžeme trošku pomazat. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.
Listové těsto rozválíme na moukou vysypané pracovní ploše na velikost plechu a opatrně přeneseme plát těsta na připravený plech. Trošku propícháme vidličkou.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince, poté rozkrájíme na silnější plátky (kousky jablek by měly být větší než jsme zvyklí u klasického závinu). Pokapeme citrónovou šťávou. Přisypeme nakrájené sultánky, 100 g cukru, mandle a trošku mleté skořice, brusinky (nemusí být), jemně zamícháme a směs naneseme na těsto. Tady je možnost vlastně přidat cokoliv, co máme rádi - takže klidně i ořechy, kokos a podobně.
Vejce promícháme s mlékem a zbytkem cukru a opatrně přelijeme přes jablka.
Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 35-40 minut.
Nakrájíme a před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.