Láďa Hruška stále ještě je tak trošku fenomém dnešních kuchyní či spíše kuchařek. Některými zatracován, jinými naopak vychvalován. Osobně se držím hesla, než něco odsoudíš, tak to aspoň zkus. Tím, že tady dnes budu popisovat jeho recept, je jasné, že patřím spíše mezi ty, kteří mu fandí. Nicméně začnu dnešní článek ještě trošku jinak, a sice příběhem, přesněji dvěmi .... to jen abych vykreslila, proč tento recept řadím ode dneška mezi své TOP recepty.
... Sedím na postelii u dcerky, která je zmítána horečkou 40 stupňů, je pobledlá a bez života, nejí (normální jev u takové vysoké horečky). Ve dveřích se objeví syn, že nese "buchty", které jí posílá kamarádka, prý jí minule moc chutnaly. Sice moc nerozumím, ale s díky buchty přebírám a předávám je dcerce v domnění, že opět skončí nepovšimnuty s tím, že nemá hlad. Oj, to jsem se spletla ... při pohledu na talíř se okamžitě posadila a věřte nebo ne, na posezení snědla 4 obrovské buchty (koblihy) - nazvěme jak je libo. Nálada se zlepšila. Je jasné, že musím získat recept, bleskne mi hlavou .... posléze zjišťuji u babičky dané kamarádky, že se jedná o právě zde dnes popisované koblihy Ládi Hrušky (díky, díky, sousedko).
Příběh dvě je z dneška. Slíbila jsem dcerce, že jí je taky upeču, když už mám ten recept. Sliby zásadně držím, a tak jsem se dnes dala do pečení. Venku halasí děti, je jich celkem pět, dvě mé a tři jejich kamarádi. Zadělám těsto, nechám vykynout, vyválím, naplním, upeču atd. atd,, vyndám z trouby .... a zavolám na děti, ať jdou na svačinu. Přiběhnou všechny a co následovalo, to jsem nechápala. Nebudu vás napínat, nestačila jsem ochutnat ani jednu, během cca dvou minut byly oba plechy pryč. Marná má snaha je krotit s tím, že je to ještě krapet horké. Závěrem ... jsem ráda, že jsem je stihla aspoň vyfotit (koblihy, ne děti pochopitelně). Ale dost řečí, jsou prostě výborné a kdo chce, tak tady je recept.
Potřebujeme
- 3,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 1/5 másla
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- lžička rumu na potření
- marmeláda, povidla, nutela - na plnění
Hladkou mouku dáme do mísy, do důlku vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme další suroviny (krom lžičky másla a rumu - to necháme nakonec na potření), vypracujeme hladké těsto a necháme jej půl hodiny kynout (nutno podotknout, že já nechala cca 40 minut a těsto mi utíkalo z mísy). Po vykynutí těsto rozválíme a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme marmeládu nebo povidla (případně nutelu) a druhým kolečkem je vždy přikryjeme. Kraje pořádně stlačíme, aby zavařenina nevytekla, uděláme takové bochánky.
Koblížky následně postupně naskládáme na vymazaný plech a necháme kynout dalších dvacet minut. Poté plech s koblížky vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme cca 15 minut (já nechala o cca 2-3 minuty déle). Po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme (doporučuji potřít opravdu řádně, udělá to skvělou kůrčičku). Pokud možno necháme vychladnout (u nás se teda nepovedlo) a podáváme.
Závěrem je nutno se zmínit, že opravdu netuším, proč je recept nazván zrovna koblihy, když koblihy jsou přece jen smažené, a todle je jiný postup. Nic to ale nemění na faktu, že jsou prostě božské.
A jaké jsou vaše zkušenosti s recepty Ládi Hrušky? Budu moc ráda, když se se mnou o ně podělíte v komentářích.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.