Také jste zklamáni kvalitou konzumního chleba a přemýšlíte o tom péct si vlastní? Dneska vám přinášíme nejen senzační recept, ale také užitečné rady a tipy na to, jak jej geniálně připravit i v domácích podmínkách a když nemáme pec ani ošatku na pečení. Musíte se však obrnit velkou trpělivostí.
Kdo trpělivosti a časů nemá dosti, ten si půjde koupit kvásek. Ostatní si jej určitě rádi zadělají sami. Je to hračka, jen to prostě trvá.
Potřebujeme:
- Žitná mouka
- Vlažná voda
Do čistého hrníčku dáme lžící žitné mouky a dvě lžíce vody. To smícháme a necháme na teplém místě přikryté utěrkou nebo ubrouskem. Každý dem ve stejnou dobu pak přidáváme mouku i vodu. Vždy trošku promíchneme a necháme žít svým životem. Po týdnu je kvásek připravený k použití.
Chléb ingredience
- 1 lžička sůl
- 250 g chlebová mouka
- 250 g žitná mouka
- 100 g hladká mouka
- 300 ml mléko vlažné, nebo voda
- 1 kostka droždí
- 1 lžička kmín
- 2 lžíce kvásku
Všechny ingredience smícháme, droždí necháváme až nakonec, rozdrobíme jej do směsi. Těsto dáme do opravdu velké mísy a necháváme na teplém místě přikryté kynout minimálně 12 hodin.
Po těch 12 hodinách těsto prohněteme ještě jednou a vytvarujeme z něho chléb, který vložíme, v ideálním případě do kulaté mísy s víkem.
Nechte vše ještě tak dvě tři hodinky prokynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, tak jej šoupněte do trouby vyhřáté na maximum. To bývá 250 stupňů.
Prvních 15 minut chléb takto pečte přikrytý. Uvidíte, jak znovu nabude. Jakmile bude mít krásně hnědou kůrku, snižte teplotu a dopékejte. Za dalších 20 minut by mělo být hotovo. Pokud poklici neodklopíte, neriskujete spálení. Chléb je zapotřebí hlídat.
PO vytažení necháme zchladit a ještě teplý můžeme krájet. S máslem bude geniální!
Napsala Zuzana Zelenková
foto:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.