Vasilopita je tradiční novoroční koláč, který se krájí těsně po půlnoci na Nový rok hlavou rodiny. Kolik je přítomných lidí v domě (včetně hostů), na tolik dílků se daný koláč rozkrájí. Uvnitř tohoto koláče je zapečena mince, tzv. „fluraki, kdysi to bývala zlatá, později stříbrná, v dnešní době je to klasická mince. Kdo tuto minci pak najde ve svém kousku koláče, bude mít štěstí po celý rok.
Potřebujeme:
- 1 šálek nasekaných mandlí
- 1 šálek másla
- 1 šálek cukru krystal
- 6 vajec
- 3 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 šálek mléka
- citr. kůra a citr.šťáva na dochucení
Máslo umíchejte s cukrem, přidejte žloutky a promíchejte. Vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, s kůrou a šťávou citrónu a opět řádné promíchejte. Pak do směsi přidejte teplé mléko a vyšlehané vaječné bílky. Řádně promíchejte a nakonec přidejte sekané mandle. Kulatou formu na pečení (dortovou formu, případně bábovkovou formu) vytřete tukem a vysypte hrubou moukou nebo krupičkou. Vlijte do ní těsto a pečte při 200 stupních Celsia asi 1 hodinu.
Po upečení je možné polít čokoládovou a nebo citrónovou polevou (není ale nutné).
(fotografie - onceuponachef.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.