Pro všechny ty, kteří budou letos poprvé připravovat Štědrovečerní či Novoroční menu sami a také pro ty, kteří přemýšlí jak si tradiční sváteční pokrmy vylepšit teď nabízíme přehlídku. Přehlídku pokrmů Štědrovečerních, svátečních, Silvestrovských a Novoročních, v naší zemi tradičních i netradičních. Vezmeme to pěkně od začátku, tedy jak ze živého kapra smaženého míti?
OBSAH SERIÁLU
1) Jak na kapra - příprava, čištění, porcování kapra
2) Recepty na bramborový salát
3) Rybí polévka, Vánoční kuba a Štědrovečerní snídaně - vánočka, závin, štola a ovocné chlebíčky
4) Recepty na první a druhý svátek vánoční - krůta, krocan a husa
5) Tipy na Silvestrovské pohoštění
6) Novoroční oběd
JAK NA KAPRA
Co by to bylo za Vánoce bez kapra. Ani v té nejmenší a najskromnější domácnosti nechybí na Štědrovečerním stole kapr, nejčastěji smažený, a k němu bramborový salát. Pochutnat si na této rybě však znamená kapra přinejmenším ulovit a nebo spíše koupit. Nováčkům a těm, v prodejnách pořizování kaprů neznalým lidem radím, nulová fronta před některou z kádí většinou znamená, že v oné kádi se zřejmě nachází tolstolobik, ryba to sice krásná, ovšem mastná! Jako hrom :)
U prodavače si můžete kapra nechat přímo usmrtit, čímž si ušetříte první krok. Pokud chcete mít i tohle pod kontrolou, pak pro usmrcení ryby učiňte následující: rybu uchopte do utěrky, břichem ji položíte na desku a prudkým úderem do hlavy ji omráčíte. Potom ostrým nožem přerušíte tepnu těsně za hlavou a u ocasu přerušíte žábry a necháte vytéct krev. Takže první, nepopulární krok, bychom měli za sebou.
Následuje očištění. Šupiny z ryb oškrábete hranou nože nebo speciální škrabkou. Šupiny odstraňte z ryby ihned po zabití, protože zaschlé šupiny drží na kůži pevně. Když je ryba oschlá, ponořte ji do vroucí vody a hned vytáhněte, potom šupiny lehce odstraníte. Šupiny odstraňujte směrem od ocasu k hlavě.
Vykuchání: ostrým nožem rozřízněte rybu směrem od ocasu k hlavě a opatrně vyjmeme vnitřnosti, a to od zadu dopředu, abyste neporušili žlučový měchýř. Nejdříve oddělte jikry nebo mlíčí a potom odstraňte žlučový váček. Rybu očistěte od usazené krve, odstraňte žábry pro jejich hořkou chuť, ploutve odsekněte. Z větších ryb odsekněte i hlavu. Vykuchanou rybu opláchnete čistou studenou vodou a osušíte utěrkou.
Stáhnutí z kůže - z některých ryb stahujeme kůži, a to zejména ryb starších, a těch, které mají silnou kůži. Polovinu ryby položíme na desku kůží dolů, u ocasu nařízneme a oddělíme od masa pomocí utěrky, ocas a maso oddělíme od kůže šikmo položeným nožem. Většinou kůži stahujeme tak, že ji nařízneme kolem hlavy a stáhneme z celé ryby směrem od ocasu. A porcujeme dle libosti, na podkovy nebo plátky. Kapra máme nachystaného, a tak pokročíme k příjemnější části.
Varianty přípravy štědrovečerního kapra
Před přípravou můžete porce kapra naložit na půl hodiny i více do mléka. Maso tím zvláční a mléko z něj vytáhne drobnou bahenní pachuť.
Tradiční smažený kapr /pro 4 osoby
- 1 kg kapra, olej, strouhanka, hladká mouka, vejce
Umyté a osušené porce kapra osolíme a obalíme v trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran a nebo ve fritéze.
Kapr na pivě /pro 4 osoby/
- 1 kg kapra, 100 g ztuženého pokrmového tuku, 1,5 dl světlého piva, 1 lžíce strouhanky ze stuchého černého chleba, 15 g másla, hladká mouka, zázvor
Umyté a osušené porce kapra osolíme, posypeme mletým zázvorem, moukou a opečeme v rozehřátém tuku dozlatova. Téměř dopečeného kapra podlijeme pivem, přidáme strouhanku a máslo, přilijeme trochu vody a dodusíme. Podáváme s bramborami.
Kapr načerno /pro 5 osob/
- 5 porcí kapra, 250 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 lžic oleje, 1 bobkový list, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 1/2 lžičky skořice, 2 dl červeného vína, 2 lžíce rozinek, 2-3 lžíce strouhaného perníku, 1 lžíce rybízové marmelády, hrst sekaných mandlí, sůl, cukr
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očistěnou kořenovou zeleninu nastrouháme. Kapra propláchneme, osušíme a osolíme. Olej rozehřejeme, osmahneme na něm cibuli a kořenovou zeleninu, přilijeme 3/4 l vody, osolíme, přidáme všechno koření a vaříme 15 minut. Poté vložíme připravené porce kapra a vaříme mírným varem dalších 15 minut. Měkké rybí maso opatrně vyjmeme a uložíme do tepla. Vývar se zeleninou a kořením procedíme, zeleninu propasírujeme a promícháme s vývarem, nebo koření vyjmeme a vývar se zeleninou umixujeme. Získanou směs zalijeme vínem, přidáme rozinky, marmeládu, nasekané spařené mandle, strouhaný perník a podle chuti trochu cukru. Krátce vše povaříme, aby se perník rozvařil a omáčku dostatečně zahustil. Rybu s omáčkou podáváme s knedlíky.
Kapr v alobalu /pro 4 osoby/
- 4 porce kapra, 8 žampionů, 4 plátky šunky, 4 lžíce másla, 1/4 hrnku červeného vína, 4 lžíce kečupu, 1 citron, 4 lžíce oleje, worcester, sůl, pepř
Osolené porce kapra položíme na čtverce alobalu potřeného olejem. Poklademe směsí na plátky nakrájených a na polovině másla osmažených žampionů a nakrájenou šunkou. Opepříme, přidáme víno, kečup a worcester. Na směs položíme zbytek másla a porce kapra do alobalu dobře zabalíme. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. Na talíři zdobíme plátkem citronu.
Kapr v zelenině /pro 4 osoby/
- 2 kg očištěného a nesloupaného kapra 1/2 kg celeru, 1/2 kg petržele, 1/2 kg mrkve, 4 střední cibule, 1/4 kg slaniny, 1/4 kg měkkého salámu, 4 rajčata, 4 zelené papriky, 1/4 kg polohrubé mouky, 1 balíček sladké papriky, olej, sůl, asi 50 g másla
Opranou a očištěnou zeleninu natsrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky a smícháme se zeleninou. Směs vložíme na dno pekáče a zalijeme olejem tak, aby byla potopena. Porce kapra nasolíme, obalíme v mouce smíchané s paprikou a poklademe kůží navrch na zeleninu. Na každou porci položíme kolečko salámu, plátek slaniny, plátek rajčete a plátek papriky. Proložíme několika kousky nerozpuštěného másla a v kastrole bz pokličky vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na mírném ohni asi 1 hodinu a čas od času podléváme vypečenou šťávou.
Kapr po židovsku /pro 4 osoby/
- 800 g - 1 kg kapra, 50 g světlých rozinek, 1/8 l světlého piva, 2 velké cibule, 1 lžíce másla, 3-4 hřebíčky, 4 zrnka pepře, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 1/2 lžíce octa, sůl
Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme, oddělíme hlavu, rozpůlíme, pokrájíme přes hřbet na porce široké na 2 prsty, posolíme a pokropíme octem. Máslo rozehřejeme, podusíme na něm cibuli pokrájenou na kostky, až je sklovitá, přilijeme pivo, 3 lžíce vývaru z koření, přivedeme k varu, vložíme rybu a vaříme po pokličkou na velmi mírném ohni asi 15-20 minut. Hotovou rybu vyjmeme. Omáčku necháme zhoustnou, vložíme opláchnuté rozinky a strouhanou citronovou kůru. Rybu v omáčce znovu prohřejeme.
Kapr po staročesku /pro 4 osoby/
- 800 g - 1 kg kapra, 1 celer, mrkev, petržel, velká cibule, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření, 3 hřebíčky a 3 bobkové lsity, trocha zázvoru a tymiánu, několik vlašských ořechů a 10 velkých sušených švestek, 1 l piva, 1 l vody, 1/4 l octa, cukr, povidla nebo sirup, perník, hrst rozinek a hrst mandlí, 1 lžička citronové kůry
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka. Přidáme zrnka pepře, nového koření, hřebíčky a bobkové listy, trochu zázvoru a tymiánu, několik vlašských ořechů a švestky. Vše zalijeme pivem, vodou, octem a vaříme, až zelenina změkne. Scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme uvařit doměkka. Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, sirup (nebo povidla) a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme hrst rozinek a hrst sladkých mandlí, nakrájených na nudličky a lžičku nasekané citrónové kůry. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami.
Kapr se sardelkami /pro 4 osoby/
- 800 g - 1 kg kapra, máslo, 1 krabička sardelek
Na dno pekáčku lehce vymazaného máslem naskládáme očistěné díly kapra (asi 10 dílů z cca dvoukilového kapra) a pomažeme sardelovým máslem: z jedné konzervy sardelek slijeme olej, sardelky nakrájíme na drobno a pak utřeme s necelou osminou másla. Pečeme asi 1/2 hodiny ve středně vyhřáté troubě. Před koncem přilijeme trochu horké vody a vařečkou omyjeme zahnědlé strany pekáče, čímž vznikne světle hnědá jemná šťávička. Podáváme s bílým pečivem.
Kapr s omáčkou /pro 4 osoby/
- 1 kapr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce vody, sůl, olej Omáčka: 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 hrnku vývaru, 1 lžička Solamylu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce vody
Kapra rozdělíme na porce, posolíme a každou porci obalíme Solamylem rozmíchaným v trošce vody. Na pánvi rozpálíme olej, porce kapra upečeme do zlatova. Na talíři polijeme horkou omáčkou a hned podáváme. Omáčka: jemně nasekanou cibulku zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, sójovou omáčku, osolíme a necháme přejít varem. Přidáme kečup a zahustíme Solamylem rozmíchaným v trošce vody. Zvolna povaříme a nalijeme na porce kapra.
Kapr od Petry
- kapr, sůl, pepř, pikantní hořčice, citronová šťáva, mateřídouška, šalvěj, rajčata, zelená paprika, máslo, strouhanka
Kapra naporcujeme podle libosti. Osolíme a opepříme. Dále pokapeme citronovou šťávou a potřeme hořčicí. Plech vymastíme máslem a poklademe kapra, kterého posypeme mateřídouškou a šalvějí. Papriku nakrájíme na jemné proužky a také posypeme kapra. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dáme podél celého plechu okolo kapra. Zasypeme malým množstvím strouhanky a položíme kousky másla. Papriky a rajčata můžete dát podle chuti, ale jsou v pokrmu velice dobré. Přeji dobrou chuť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.