Během probíhajících adventních dní jsme se v našich článcích už zmínili o tom, že symbolem českých Vánoc je vánočka. Představili jsme si také pivní hrnkovou vánočku, která je tak jednoduchá, že jí zvládne úplně každý. Nezapoměli jsme ani na klasický citrónový bochníček. Vánoce a vánoční pečení probíráme ze všech stran a zdaleka ještě nekončíme a spoustu prima receptů na nás ještě čeká. Čas ale výrazně pokročil, a Vánoce jsou už doslova tady. Už příští týden se ve všech domácnostech rozsvítí vánoční stromeček a leckde i zavoní vánočka. Tak tady je základní recept na její přípravu. Společně jí prostě zvládneme.
na 1 vánočku nebo 2 mazance si připravte:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 9 lžic cukru
- 1/8 másla
- 1 polévková lžíce droždí
- 1/2 hrnku mléka
- 1 žloutek
- sůl
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- badyán
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce mandlí
- vajíčko na potření
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.
Vánočku rozdělíme na několik dílů a upleteme ji. Ideální pro začátečníky je obyčejná vánočka z pěti pramenů. Spodní patro upletete ze tří, jako klasický cop. Zbylé dva prameny jen smotáte a položíte nahoru.
Části vánočky můžete pro jistotu ještě zafixovat párátky. Vánočku pleťte rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku nechejte ještě další hodinu kynout na plechu, přikrytou utěrkou.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a můžete ještě posypat plátky mandlí.
Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C. Při této teplotě pečte vánočku 5 minut. Poté snižte teplotu na 170 – 180 °C. Dopékejte 30 – 40 minut. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí ji přikrýt ke konci pečení alobalem.
Jak poznáte, jestli je vánočka hotová? Použijte osvědčenou metodu testování – vpíchněte do středu vánočky špejli. Ven musí vyjít čistá, neobalená těstem.
Vánočku nechejte úplně vychladnout. Kdybyste ji krájeli teplou, mohla by se srazit.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.