Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k sousedskému a přátelskému posezení u kafíčka a dobrého koláče či buchty. Přinášíme inspiraci na několik výborných a hlavně rychlých zákusků, se kterými zabodujete, a jako první si představíme tento bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami.
Na těsto:
- 2 balení Lineckého cukroví bez lepku Labeta
- 200 g másla
- 2 vejce
- 1 polévkové lžíce vody
Na náplň:
- 1 kg jablek
- 2 Vanilinové cukry Labeta
- 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku
- hrst sušených brusinek
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici.
Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem.
Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme.
Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.
Náš tip:
• aby se těsto nelepilo na váleček, můžeme ho rozválet mezi dvěma potravinářskými fóliemi.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.