Jednoduše - nelámejte si hlavu s tím, co vařit o víkendech a nechejte se inspirovat. Postupně vám nabídneme různé varianty.
* Varianta první, jednoduchá rychlovka.
Polévka Francouzská cibulačka, hlavní chod Žampionové ragú. Po obídku nebo ke kafíčku se jistě bude hodit Skořicový koláč.
Francouzská cibulačka:
- 500 g cibule
- 75 g másla
- bobkový list
- šalvěj, tymián, rozmarýn
- půl lžíce bílého vinného octa
- 1 dl bílého vína
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř
- 2 plátky Wasa Original
- sýr Comté nebo jiný
- nastrouhaný tvrdý sýr
Máslo rozpustíme v hlubším hrnci. Přidáme cibuli pokrájenou na půlkolečka, bobkový list a bylinky. Restujeme za stálého míchání přibližně 5 minut. Poté plamen stáhneme, necháme cibuli karamelizovat a restujeme minimálně hodinu. Pokud je to nutné, cibuli lehce podlijeme vodou. Po hodině přidáme ocet a víno. Mícháme, dokud se víno neodpaří. Přilijeme horký vývar. Polévku vaříme dalších 20 minut a dochutíme ji solí a pepřem. Polévku rozlijeme do misek, poklademe plátky Wasy a posypeme sýrem. Před podáváním dáme polévku na chvíli rozpéct do rozpálené trouby.
Žampiónové ragú:
- 500 g malých žampionů
- 4 lžíce másla
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/8 l suchého bílého vína
- 1/8 l smetany
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce sekané petrželky
- 60 g ementálu
- špetka masoxu
- pepř
Houby očistěte, opláchněte, osušte v plátýnku rozkrojte na polovinu.
Velkou pánev zahřejte při středné teplotě. Máslo rozpusťte, houby 2 minuty za stálého míchání restujte, až začnou vonět. Osolte a dejte na síto.
Máslo, na němž jste připravovali houby, zaprašte moukou. Přilejte bílé víno a smetanu, smíchejte se špetkou masoxu a odkapanou šťávou z hub. Citronovou šťávu, houby a petrželku přidejte, ragú osolte a opepřete.
Před podáváním zapečte se sýrem, který nechte roztéct, ale ne zhnědnout (200 stupňů C).
Skořicový koláč:
- 140 g mouky
- 70 g másla
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 4 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 1 hrnek smetany
- 1/2 lžičky tlučené skořice
- máslo na vymazání
Do mouky rozdrolíme droždí a máslo, přidáme vejce a 1 lžíci cukru, uděláme těsto a vyválíme je na plát o něco větší než je dno formy. Dáme je do nízké koláčové formy s okrajem, vymazané máslem, a upečeme ve střední troubě na světlý odstín. Upečený koláč vyjmeme z trouby, do středu nalijeme hustou smetanu smíchanou se 3 lžícemi moučkového cukru a tlučenou skořicí. Dáme ještě na 10 minut do trouby. Nemáme-li dost hustou smetanu, zamícháme do ní 2 žloutky nebo 1 žloutek a 1 vejce ušlehané.
* Varianta druhá, labužnická rychlovka.
Na zahřátí polévka Dolnozemská, a protože polévka je grunt a maso špunt, následuje masíčko - tady bych volila mezi Vietnamským kuřetem na kari a Rybou po finsku. Jako dezert podáváme Kávové lanýže.
A zde recepty :
Dolnozemská polévka:
- 500 g hovězího žebra
- 200 g polévkové zeleniny kořenové
- 50 g kedluben
- 50 g hlávkového zelí
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 rajče
- 1 zelený paprikový lusk
- 50 g zeleného hrášku
- 50 g hub nebo 10 g sušených hub
- 50 g vlasových nudlí
- zrnka celého pepře a nového koření
- petrželová nať
- sůl
- polévkové koření
Omyté maso dáme vařit do 2 l vody s kořením a solí. Když maso měkne, přidáme nahrubo strouhanou nebo na kostičky krájenou zeleninu a hrášek, houby a cibuli nakrájenou na jemné kroužky. Když zelenina změkne, vyjmeme maso, vykostíme, nakrájíme na porce a vrátíme do polévky. Polévkové nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě a scezené přidáme do polévky současně s jemně nasekanou petrželovou natí. Polévku dochutíme malým množstvím polévkového koření a solí.
Vietnamské kuře na kari:
- 6 kuřecích filetů nakrájených na kousky
- olej na opékání
- Marináda kari*
Kokosovo-kari omáčka:
- 2 jemně pokrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky kari
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1-1/2 balení kokosového mléka
- 1 dl smetany
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 4 kroužky ananasu
- 150 g fazolových lusků
- sůl
- mletý pepř a olej na smažení
Kousky masa namarinujeme v Marinádě kari a necháme uležet, nejlépe přes noc. Marinované maso opečeme, přidáme trochu vody, necháme několik minut vařit a uchováme pokrm na teple. Cibuli s prolisovaným česnekem orestujeme a přidáme kari koření, bobkový list, kurkumu, kokosové mléko, smetanu a sojovou omáčku. Vaříme několik minut, až nám šťáva zhoustne. Přidáme orestované maso, nakrájený ananas a fazolové lusky. Vaříme tak dlouho, až jsou fazolky měkké a na skus křehké. Vše smícháme s vařenými rýžovými nudlemi a zdobíme čerstvým koriandrem.
* Marináda kari :
- 2 lžičky kari koření (můžeme namíchat silný a středně silný druh)
- 1 lžička soli
- mletý pepř
- šťáva a kůra z jedné limetky
Všechny ingredience smícháme.
Ryba po finsku
- 4 větší porce filé
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 lžíce nasekaných mandlí
- 1 šálek strouhanky
- sůl
- pepř
- 1/2 šálku pokrájeného kopru
- špetka mletého koriandru
- 1/2 šálku smetany
- lžička sardelové pasty
- máslo
Zapékací mísu vytřeme máslem, vložíme porce ryby, osolíme a opepříme. V menším hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme nasekané mandle a strouhanku, opečeme, osolíme, přisypeme pokrájený kopr, koriandr a zalijeme smetanou. Přidáme sardelovou pastu, za stálého míchání krátce povaříme, pak rozestřeme na porce ryby a upečeme dokřupava.
Příloha: brambory a salát.
Kávové lanýže:
- 75 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 g čokolády
- 2 lžíce velmi jemně mleté kávy
- kakao
Máslo, žloutky a práškový cukr utřeme dohladka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Kávu a čokoládu přidáme k máslové směsi a dále třeme. Když hmota zhoustne, ještě ji prohněteme. Pak utvoříme kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.
Přejeme vám dobrou chuť a věříme, že si z nabídky vyberete to pravé.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.