Uvařit těstoviny není žádná věda, základ je dostatečné množství vody při jejich varu (na 100 g těstovin se počítá s 1 litrem vody a 1 lžící soli). A pak už jako doplněk to, co máme zrovna doma. Nepotřebujeme moc surovin a výsledek je vždy vynikající. Dnes vám přinášíme rovnou tři tipy na špagetové recepty.
Špagety s červenou řepou
- 300 g špaget
- 320 g sterilované červené řepy
- 6 stroužků česneku
- 1 dl mléka
- 1 lžička strouhaného křenu
- 20 g tuku
- 2 balíčky taveného sýra
- sůl
Špagety uvaříme "al dente" a scedíme. Sterilovanou řepu necháme okapat. Oloupaný česnek utřeme se solí. Na pánvi rozpustíme tuk, přidáme červenou řepu a česnek se solí. Za stálého míchání řepu prohřejeme, přimícháme k ní uvařené špagety a ještě 3 minuty prohříváme. Mléko ohřejeme na 50 stupňů Celsia. Do misky vložíme sýr, přilijeme teplé mléko, přisypeme strouhaný křen a vše ušleháme. Před podáváním špagety polijeme sýrovou omáčkou s křenem.
Špagety s hráškem
- 500 g špaget
- 4 lžíce oleje
- 50 g slaniny
- 20 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 20 g celeru
- 1 lžíce sekané petrželky
- 250 g zeleného hrášku
- 100 g strouhaného čedaru
- sůl
- mletý pepř
- masový vývar
Těstoviny uvaříme v osolené vodě "al dente", scedíme a necháme okapat. Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek, celer a sekanou petrželku. Když směs začne růžovět, přidáme hrášek, sůl, pepř a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme tak dlouho, až hrášek změkne. Pak směs smícháme s vařenými těstovinami, upravíme na talíř a podáváme posypané strouhaným sýrem.
Bezmasá varianta: slaninu jednoduše vynechejte.
Špagety francouzské
- 300 g špaget
- 150 g strouhaného sýra
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 bobkového listu
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce bílého vína
- 5 rajčat nebo 3 lžíce rajského protlaku
- 200 g mletého masa
- šálek vývaru z bujónu
- sladká paprika
- sůl
- pepř
- petrželka
Očištěnou kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek jemně pokrájíme. Osmahneme na oleji a zalijeme vínem. Podusíme, přidáme mleté maso a rajčata nebo protlak, znovu osmahneme, podlijeme šálkem vývaru a pod pokličkou dusíme. Přidáme ještě bobkový list, papriku, pepř a sůl. Porce špaget uvařených "al dente" polijeme omáčkou, posypeme sýrem a ozdobíme petrželkou.
Nevíte co je vařit "al dente"? Přečtěte si naše POJEDNÁNÍ O TĚSTOVINÁCH.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.