Hovězí maso se dostává na stůl v mnoha různých úpravách, ale určitě jedním z nejoblíbenějších způsobů je vařené s přílohou.
Maso:
- 700 g hovězího masa na vaření
- sůl
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- ½ křenu
- 2 jablka
- 5 lžic masového vývaru
- špetka cukru
- špetka soli
- vinný ocet podle chuti
Maso svažte kuchyňským provázkem do tvaru válečku. Přiveďte k varu asi dva litry vody a osolte ji lžící soli. Jakmile voda začne vařit, vložte do ní maso a 3 minuty ho povařte, aby se jeho povrch rychle zatáhnul. Pak maso vyjměte a vodu vylijte. Vraťte maso do prázdného hrnce, zalijte ho studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, osolte jednou lžičkou soli a pozvolna přiveďte téměř k varu, ale ne úplně. Takto maso „táhněte“ asi hodinu a sbírejte přitom pěnu.
Očistěte zeleninu a nahrubo ji nakrájejte. Přidejte ji spolu s kořením k masu, případně dosolte, a stejným způsobem vařte další 3 hodiny. Odpařenou vodu doplňujte novou, studenou, tak aby hladina vody stále zakrývala maso.
Mezitím si připravte jablkový křen.
Uvařené maso nechte zchladnout ve vývaru. Zchladlé maso nakrájejte na velmi tenké plátky a podávejte ho s jablkovým křenem.
Jablkový křen:
Křen s jablkem nastrouhejte, zastříkněte vinným octem, přidejte pár lžic vývaru a dochuťte špetkou soli a cukru.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.