Dip (anglicky namočit) je omáčka podávaná samostatně, do které se v průběhu konzumace namáčí kousky jídla, např. sýr, falafel, bramborové či tortilové čipsy. Klasická omáčka se proti tomu podává již přelitá přes pokrm.
Základ dipu tvoří většinou jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche nebo majonéza. Jako dip lze ale podávat i ocet, med, čokoládu, olivový olej či samotný kečup, hořčici nebo majonézu.
Potřebujeme:
- 1 větší cibule nasekaná najemno
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku nakrájené jarní cibulky
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- kajenský pepř (chilli papričky) dle chuti
- 1 stroužek propasírovaného česneku
- 3/4 šálku kysané smetany
- 3/4 šálku majonézy
- 1/2 šálku cottage-cheese (smetanový sýr, dle libosti)
Na ozdobu:
- nakrájená jarní cibulka
Na pánvičce osmahněte na oleji nasekanou cibuli cca jednu minutu. Poté snižte teplotu, zakryjte a za občasného míchání restujete dozlatova. Přidejte jarní cibulku, sůl, pepř, chilli papričky a míchejte cca 2 minuty. Přidejte česnek a míchejte ještě minutu. Poté stáhněte ze sporáku a nechte cca 15 minut vystydnout.
Mezitím v menší misce vymíchejte zakysanou smetanu, majonézu a cottage-cheese (smetanový sýr). Vmíchejte cibulovou směs a dozdobte pokrájenou jarní cibulkou. Nechte uležet v lednici alespoň hodinu.
Do dipu si namáčejte pokrájenou zeleninu na tyčinky – např. papriky, řapíkatý celer, okurky, mrkev.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.