Velikonoční beránek je druh sladkého pečeného pokrmu, který se připravuje tradičně na Velikonoce, a to ve tvaru ležícího beránka, někdy i jiného zvířete. Je tvořen sladkým těstem, ve kterém se někdy nachází sladké želatinové kousky a nebo ovoce jako například rozinky. V některých případech je beránek polit čokoládovou, či jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti, častěji však bývá jen pocukrován.
Potřebujeme :
- 200 g másla
- 180 g cukru moučka
- 4 vejce
- 300 g nahrubo nastrouhané mrkve
- 150 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g vlašských ořechů
- 1 prášek do pečiva
- 2 vanilkové cukry
Nejprve ušleháme máslo s cukrem, poté přidáme vajíčka a ostatní suroviny. Pokud je těsto až moc hutné, přidáme ještě trošku mléka.
Formu na beránka řádně vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do něj těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 minut, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a ještě 10 minut dopečeme.
Hotového vyklopeného beránka pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.