Tento recept je velmi starý, pochází už z dob našich (pra)babiček. Velmi dobře si pamatuji na to, jak ho dělávala má babička, a to rovnou na plotýnce sporáku, kdy čím více byl "připálený", tím byl lepší. Vždy byl mezi námi dětmi boj, kdo si jich ukořistí nejvíce, takže neměly šanci ani vystydnout.
Jednoduchý recept má i různé názvy, a to dle krajů, ať už je to klasicky bramborový placek (pozor, neplést s bramborákem), tak lokše, laty, přesňáky, šumpále nebo patenty... a další.
Připravují se zásadně z vařených brambor, po upečení (pokud teda něco zůstane a nedopadne to vždy jak u mé babičky) se upravují buď na slano, někdy také na sladký způsob (méně často).
(zdroj: Pixabay)
Potřebujeme :
- 1 kg brambor
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Vařené brambory nastrouháme, promícháme s moukou, osolíme, přidáme vejce a těsto vypracujeme. Vytvoříme z něj tlustší váleček, který potom rozkrájíme na stejně silné plátky. Ty rozválíme na placky a po obou stranách osmažíme na tuku (babička ale dělávala zásadně na sucho).
Placky můžeme potřít utřeným česnekem nebo kečupem a posypat struhaným sýrem. Také se můžou pomazat sádlem a přikusovat k polévce. Jako sladkou variantu pak nesmím opomenout potření povidly a přelití rozpuštěným máslem. Cukr a mák dle chuti.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.