Lilek (jednoletá rostlina z rodu lilek - příbuzná s bramborem a rajčetem) je mimořádně bohatý na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu.
Běžnou úpravou je čerstvý marinovaný lilek. Syrový baklažán vložíme do marinády z octa, soli, rozmačkaného česneku a pepře. Po 24 hodinách se konzumuje syrový. Oloupané a na tenká kolečka pokrájené lilky lze v těstíčku smažit na oleji, velmi chutný je také lilek zapečený (baba ganuš), lilek lze také sterilovat.
Na dnešní recept potřebujeme :
- 2 kg baklažánů (lilků)
- 2 cibule
- 1 lžíce dobromyslu
- mletý bílý pepř
- 4 stroužky česneku
- 1/2 šálku olivového oleje
- 4 vejce
- 1 dl bílého vína
V kastrolu v horkém oleji osmahneme stroužky česneku a současně vydusíme jemně nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme baklažány nakrájené na jemné plátky, zamícháme a pod pokličkou dusíme 15 minut na slabém ohni.
Okořeníme dobromyslem, osolíme a opepříme. Dále dusíme pět minut, až jsou baklažány hotovy. Přidáme trochu bílého vína.
Rozmícháme vejce a rozestřeme po zelenině, přikryjeme pokličkou, dokud vejce neztuhnou.
Podáváme s tousty.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.