Kdo by neznal boloňské špagety, jeden z nejrozšířenějších italských špagetových receptů. Ve snaze propátrat o nich co nejvíce informací, jsem na webu narazila na řadu lišících se postupů. Tradiční česká "kulinářská" invence ani v tomto případě nepřekvapila, a tak malou skupinu těch skutečně chutných italských boloňských špaget zcela jednoznačně zastínily jejich kečupové varianty s kouskem bezejmenného tvrdého sýra jako postrouhané náhražky.
(fotografie: Pixabay)
Zdálo se mi, že těch několik receptů na netu je vskutku málo a rozhodla jsem se boloňským špagetám věnovat větší prostor - v konečném důsledku lehce dochucený avokádem :)
Dozvídám se, že "průměrný Brit jí boloňské špagety téměř třítisíckrát za život. Ukázal to prý průzkum britského šéfkuchaře Loyda Grossmana, který se snaží nepříliš kulinářsky vynalézavé Brity inspirovat k větší originalitě v kuchyni." Třítisíckrát za život, to je průměrně dvakrát týdně. Slušný výkon. Kolikrát za život si boloňské špagety dá průměrný Čech jsem nezjistila. Vezmeme-li v úvahu, že průměrný Čech se stravuje v průměrných restauracích, troufám si tvrdit, že pravé boloňské špagety nikdy neochutná. Jejich podstatou je totiž prvotřídní mleté maso, drcená rajčata či pravý rajský protlak, oblíbené italské koření, strouhaný parmazán a v neposlední řadě správně uvařené špagety. Suroviny vcelku jednoduché, v řadě restaurací ovšem stále neznámé.
Doma si ale můžeme připravit co chceme a jak chceme, tak proč při nákupu nesáhnout místo kečupu raději po plechovce drcených rajčat a lahodném parmezánu?
Boloňské špagety snadně a vnadně
Pět kroků ke skvělým boloňským špagetám:
- 1. Vyberte kvalitní těstoviny, které uvařte "al dente" přesně podle návodu na obalu a vodu slitou ze špaget uschovejte!
- 2. Nakupte kvalitní mleté maso. Použít můžete samotné hovězí nebo hovězí smíchané s vepřovým půl na půl.
- 3. Raději než kečup nakupte plechovku(y) drcených rajčat.
- 4. Oblíbené italské koření není nic jiného, než oregano, tymián, bazalka, případně bobkový list.
- 5. Místo obyčejného tvrdého sýra se poohlédněte po strouhaném parmezánu.
Avokádové boloňské špagety prošly i naším víkendovým testem. A výsledek? Tohle prostě musíte ochutnat!
- Boloňské špagety s avokádovým olejem /6 porcí/
1000 g špaget, 500 g prvotřídního hovězího mletého masa, 1 lžíci Olivado Extra Virgin Avocado Oil, 1 cibuli - jemně nakrájenou, 4 stroužky česneku, 1 hrnek hovězího vývaru (nejlépe pravého, ale může být i z kostky nebo použijte vývar ze špaget), 1 lžíci směsi italských bylinek - bazalka, tymián, oregano, 1 větší hrnek rajčatové pasty/protlaku , 1 x 500 g sklenici předpřipravené omáčky na těstoviny (použili jsme bio omáčku na špagety Delvita), strouhaný parmezán (použili jsme sýr Grana Padano)
Špagety dejte vařit podle návodu na obalu tak, aby byly "al dente ". Hotové špagety slijte a nechejte okapat. Na pánvi se silným dnem prohřejte avokádový olej, přidejte cibuli a míchejte na středním ohni 1 až 2 minuty. Poté přidejte rozmačkaný česnek a pokračujte v míchání než zhnědne. Pokud je třeba, vysušte přebytečný olej. Pak vmíchejte zbývající ingredience, přikryjte a zvolna vařte 20 až 30 minut. Podávejte sypané strouhaným parmezánem.
(ree)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.