Různé oslavy a sváteční dny celkově by měly být hlavně o rodině a přátelích, o dobré náladě a také o výborném jídle, ke kterému naštěstí patří malý delikátní zákusek či cukroví,“ říká Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr.
A proto od tohoto mistra přinášíme tři úžasné recepty, které vám během dneška představíme. Zkusíme tedy makronky inspirované španělskými olivovníky s vůní bergamotu, čokoládové sušenky se skořicí a lískovými ořechy anebo kokosový nepečený “led” s plátky arabské růže a mrazem sušených jahod.
Svátek sv. Valentýna se blíží, je ideální čas něco vynikajícího připravit.
A začínáme makronkami...
Na makronky:
- 115 g mandlová moučka
- 230 g mletý cukr
- 144 g bílky
- 70 g cukr krupice
- 1/2 lžičky malinová červená potravinářská barva
Náplň:
- 150 g bílá čokoláda
- 50 g smetana ke šlehání
- 100 g extra virgin olivový olej
- 30 g voda
- 1 lžička čaje Earl Grey
Na náplň uvaříme čaj a smetanu s vodou; necháme dobře vylouhovat a přecedíme. Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme scezený smetanový čaj. Do hladce rozmíchané hmoty opatrně vešleháme olej. Necháme přes noc v lednici “uzrát”.
Cukr moučku a mandle prosejeme přes husté síto. V misce ušleháme bílky s barvou téměř dotuha, začneme postupně přidávat cukr krupice, dokud sníh není hladký a pevný a cukr úplně rozpuštěn. Rukou za pomocí štěrky opatrně vmícháme směs mandlí a cukru, hotová hmota je polotekutá, ale ne řídká. Směsí naplníme sáček s hladkou cukrářskou trubičkou a na silikonovou podložku či papír na pečení stříkáme “penízky” o průměru asi 3,5- 4 cm; maličko se roztečou. Necháme v pokojové teplotě nejméně hodinu a půl odpočívat. Troubu předehřejeme na 140 °C a makronky do ní vložíme. Pečeme asi 10-12 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Po dvou spojujeme olivovo-čajovou náplní a strany ozdobíme sušenými květy chrpy. Uložíme do plastové dózy a uchováme v lednici.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.