Mám ráda zahraniční kuchyně a velmi ráda si o nich čtu. Je zajímavé sledovat chutě, zvyky a tradice jiných kuchyní, než je ta naše. Jídlo, to není jen knedlo-vepřo-zelo, to už dnes ví každý, z nepřeberného množství chutí a způsobů přípravy si dnes můžeme sestavit menu, u kterého procestujeme doslova celý svět. Dnes vyzkoušíme něco z chorvatské kuchyně.
Potřebujeme :
- 4 hlávky římského nebo ledového salátu
- 80 až 100 g tvrdého plátkového sýra
- 4 vařená vejce
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce strouhanky
- sůl
- mletý pepř
Hlávku salátu očistíme a 5 minut ovaříme v osolené vodě. Dáme okapat.
V ohnivzdorné misce osmahneme na másle kolečka cibule.
Hlávku salátu rozřežeme na polovinu, listy poněkud roztáhneme a poklademe plátkem sýra a čtvrtkou vařeného vejce. Osolíme, opepříme, posypeme osmaženou strouhankou a listy zamotáme. Skládáme je na osmaženou cibuli do zapékací mísy. Nahoru posypeme zbytkem osmažené strouhanky a hrubě strouhaným nebo na proužky nakrájeným sýrem. Zapečeme asi 10 minut v troubě, dokud se sýr nerozpustí.
Toto chorvatské jídlo se často doplňuje volským okem usmaženým na slanině, posypané pepřem, paprikou a kmínem.
Jako příloha se hodí brambory či bílý chléb.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.