Raw cukroví
Ačkoli jsem sama diabetikem I. typu, již osm let chystám vánoční raw cukroví, které u nás doma milujeme. A nejen my. Jeho základem je sušené ovoce v kombinaci s ořechy či semínky, které díky přítomnému tuku jemně sníží glykemický index pokrmu. Přidat můžete také koření, jako je zázvor, vanilka, skořice či bylinky, například máta. Díky přítomné vláknině a kvalitnímu tuku, který je reprezentován omega 3 a 6 nenasycenými mastnými kyselinami, takové cukroví zasytí. Tři kousky odpovídají zhruba 10 g sacharidů, je-li vaše svačinka postavena na 2 výměnných jednotkách, pak můžete na talířek položit cca 6 kousků cukroví. Nižší glykemický index zajistí, že po požití několika kousků nebudete mít tendenci dojídat se dalšími sladkostmi a laskominami, které vánoční stůl nabízí. Máte-li vyšší hladinu cholesterolu, určitě vás také potěší, že raw verze cukroví ho ukrývá nulové množství. Navíc v něm najdete vitamin C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Pokud byste do směsi zapracovali například para ořechy, ve 20 gramech této olejnaté plodiny zkonzumujete 100 % doporučené denní dávky selenu.
Jednotlivá těsta se nedoslazují, jsou postavena na přirozené sladkosti sušeného ovoce.
Švestkové úlky (25 kusů)
- 150 g sušených datlí
- 50 g kokosu
- 30 g švestkových povidel bez cukru
- 30 g vlašských ořechů
Datle umixujte s kokosem na lepivou hmotu. Tu vkládejte do tvořítka na výrobu úlů. Zespodu udělejte vprostřed úlku důlek. Jakmile cukroví vyjmete z tvořítka, naplňte důlek švestkovými povidly. Hotové úlky postavte na polovinu vlašského ořechu.
Brusinková srdíčka (33 kousků)
- 150 g brusinek
- 20 g ovesných vloček
- 30 g kokosu
- 5 g pomerančová kůra
Pomerančovou kůru umixujte najemno, dejte stranou. Následně mixujte brusinky s ovesnými vločkami a kokosem. Do směsi přidejte nastrouhanou kůru. Z výsledné směsi vykrajujte tvořítkem srdíčka.
Trojlístky z kešu (45 kousků)
- 150 g sušených meruněk
- 50 g oříšků kešu
- 20 g kokosu
- 50 g hořké 80% čokolády
Sušené meruňky umixujte s oříšky kešu a kokosem. Z výsledné hmoty vykrajujte tvořítkem trojlístky. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu, kterou trojlístky dozdobíte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.