Křen byl v kuchyni určitě používán již ve 12. století, možná i dříve. Pochází z východního Středozemí. Ve středověku se používal nejen v lidovém léčitelství, ale zejména jako ostrá příloha k tučným masům. Dávnou historii má i křenová omáčka, najemno nastrouhaný křen s jablky nebo červenou řepou jako vynikající příloha k uzeninám a zabíjačkovým pochoutkám. Chutná také k vařenému masu, drůbeži a rybám. Je nezbytný při zavařování okurek a hub, protože obsahuje konzervační prostředek.Má vysoký obsah vitaminu C. Mírní také žlučníkové a jaterní potíže. Nastrouhaný křen ochucený solí, cukrem a octem zjemníme najemno nastrouhaným jablkem.
Tipy - Nastrouhaným křenem můžeme ochutit hořčici, majonézu, tvarohové i jiné pomazánky, zálivku na saláty.
recept: ZÁVITKY Z LOSOSA
příprava: 10 minut
tepelná úprava: 2 minuty
4 plátky uzeného lososa
125 g krémového sýra
2 lžičky nastrouhaného křenu
sůl
4 žampiony
2 lžíce octa
petrželku na ozdobu
1. Plátky ryby opatrně rozprostřeme na mělký talíř. Krémový sýr rozšleháme a promícháme s křenem a špetkou soli. Rozetřeme jej na plátky lososa.
2. Plátky ryby se sýrem svineme, přikryjeme a necháme v chladu několik minut odležet.
3. Žampiony ozdobně nařízneme, nebo v případě větších kusů rozkrojíme na menší, aby se sůl s octem lépe vsákly. Vložíme je do kastrolu s osolenou vodou a octem a povaříme asi 2 minuty. Vyjmeme je a necháme okapat.
4. Na talířky upravíme rolky lososa, ozdobíme žampiony a petrželkou.
5. Dozdobit můžeme křenovou šlehačkou.
recept: KŘENOVÁ ŠLEHAČKA
příprava: 5 minut
300 ml smetany ke šlehání
4 lžíce nastrouhaného křenu
sůl a pepř
Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha,vmícháme křen a dochutíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.