Když tropické teploty udeří, je potřeba se příjemně ochladit. Chvilka klidu po vypečeném pracovním dnu je na místě. Abyste nemuseli běhat po městě s roztékající se zmrzlinou, na kterou vystojíte frontu, máme pro vás dnes tipy na domácí ledovou kávu. A rovnou tři.
Jako od maminky
Když vám maminka připravovala kakao, vždycky bylo něčím zvláštní. I přesto, že kolikrát bylo vlastně úplně obyčejné. Ale protože se pojí se vzpomínkami, vždycky půjde o superkakao.
A teď jste na řadě vy. Osvojte si naše tři dnešní domácí recepty a buďte za kávovou královnu léta. Nikdy nebude podobná ledové kávě z cukrárny. Vy ji totiž budete připravovat s péčí, láskou a podle sebe. Proto se i na vaši kávu bude jednou vzpomínat jako na takovou, kterou jste uměla jen vy.
Kterou ledovou kávu vyberete a zapíšete do svého domácího receptáře? Tu rychlou, rychlejší, nebo tu úplně nejrychlejší?
1) Kolik kostek?
Mluvíme o kostkách ano. Ale ne o kostkách cukru, jak by se mohlo zdát. Řeč je o kostkách kávy.
Jediné, co musíte udělat, je naplnit zásobník na led. Tedy, naplnit ho instantní kávou. Uděláte si takovou, jakou máte nejraději. Silnou, slabší, sladkou, méně sladkou, s příchutí, nebo bez. Je to jen na vás.
Uvařenou oblíbenou kávu pak nalijte do formy na led. Nechte zmrazit, a když pak dostanete chuť na kávovou, studenou rychlovku, stačí libovolné množství kostek vyklepnout do sklenice mléka.
2) Pěnové pokušení
Ani tahle možnost není žádná věda. A výsledek zatím ještě nikdy nezklamal. Tato ledová káva se konkrétně u nás doma už několik generací těší velké oblibě.
Do větší nádobky nasypte větší množství instantní kávy. Zhruba 4-5 lžic. Ocukrujte podle své chuti. Zalejte kávu trochou studené vody. Ani ne půl hrnku.
Na kávu s vodou použijte tyčový mixér a vymixujte hutnou pěnu. A dál? Dál nic. Máte hotovo. Kamarádkám už stačí pouze nachladit sklenice a čekat na jejich příchod. Pak jen do sklenic pomocí lžíce dejte libovolné množství pěny, dolejte mlékem a přihoďte pár kostek ledu.
3) Pro fajnšmekry
A tahle káva je ve finále naprosto vymazlená. Božská.
Uvařte si klasickou rozpustnou kávu a nechte vychladit. Teď je na řadě např. vanilková zmrzlina. Tu dejte do vyšší nádobky a s kapkou mléka zase vymixujte do hutné pěny. Trochu pěny přidejte do kávy a promíchejte. Nedolévejte však po okraj. To nejlepší teprve přijde. Zbytek sklenice dolejte karamelizovaným kondenzovaným mlékem. Přidejte led, dochuťte dle libosti a vychutnávejte.
Napsala Bára Klímová
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.