Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání,bude se těšit pevnému zdraví.
Ingredience:
• 1 balení droždí (42 g)
• 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE
• 100 ml mléka
• 250 g másla
• vanilkový cukr
• špetka soli
• kůra z 1 citrónu
• 2 vejce
• 350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE
• 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté BIOHARMONIE
Višňová omáčka:
• 400 g mražených višní
• 20 g vanilkového cukru
• 150 g medu
• 100 ml vody (dle hustoty)
Jidáše:
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřeme s 50 g třtinového cukru, přidáme vanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přidáme prosátou mouku a prohněteme.
Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na hladké těsto. Z těsta vykrajujeme váleček, který rozdělíme na 16 kusů.
Každý kus těsta rozválíme na váleček dlouhý cca 30 - 35cm a obalíme ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků vytvoříme podkovy, které zatočíme kolem sebe tak, aby vznikly pletýnky. Umístíme je na vymaštěný plech a necháme v teple dokynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 - 20min.
Višňová omáčka:
Mražené, vypeckované višně vložíme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí), rozmixujeme ponorným mixér a dle chuti dosladíme medem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.