Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Velikonoční jidáše s višňovou polevou

Velikonoční jidáše s višňovou polevou

21.3.2018 - AndreaP.

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání,bude se těšit pevnému zdraví.

Ingredience:

• 1 balení droždí (42 g)

• 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE

• 100 ml mléka

• 250 g másla

• vanilkový cukr

• špetka soli

• kůra z 1 citrónu

• 2 vejce

• 350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE

• 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté BIOHARMONIE

 

Višňová omáčka:

• 400 g mražených višní

• 20 g vanilkového cukru

• 150 g medu

• 100 ml vody (dle hustoty)

 

Jidáše:

Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřeme s 50 g třtinového cukru, přidáme vanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přidáme prosátou mouku a prohněteme.

 

Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na hladké těsto. Z těsta vykrajujeme váleček, který rozdělíme na 16 kusů.

Každý kus těsta rozválíme na váleček dlouhý cca 30 - 35cm a obalíme ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků vytvoříme podkovy, které zatočíme kolem sebe tak, aby vznikly pletýnky. Umístíme je na vymaštěný plech a necháme v teple dokynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 - 20min.

 

Višňová omáčka:

Mražené, vypeckované višně vložíme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí), rozmixujeme ponorným mixér a dle chuti dosladíme medem.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz