Pečená krůta bývá pro mnohé klasikou na první svátek vánoční - Boží hod. Vyzkoušejte recept na krůtu s mandlovou nádivkou.
- 1 krůta
- 100 g slaniny
- 150 g másla
- sůl
Nádivka:
- 4 vejce
- 1 veka
- 100 g slaniny
- 100 g másla
- 1/2 l mléka
- 100 g spařených na proužky nakrájených mandlí
- sůl
- petrželka
- muškátový květ
Krůtu důkladně očistíme a propláchneme, pak ji osušíme a po povrchu i uvnitř osolíme. Břišní dutinu i vole naplníme nádivkou a zašijeme. Prsíčka a stehna protýkáme na nudličky nakrájenou slaninou. Krůtu vložíme hřbetem dolů do pekáče, ve kterém jsme rozpustíli máslo a zbylou slaninu. Povrch krůty ještě potřeme máslem a upečeme. Během pečení krůtu obracíme a často poléváme. Pečeme asi 2-3 hodiny. Nádivka: slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme. Máslo rozpustíme a obojí vmícháme do mléka, ve kterém jsme rozšlehali 2 celá vejce. Osolíme a okořeníme. Veku nakrájenou na kostičky zalijeme připraveným mlékem, přidáme mandle a necháme chvíli odležet (asi 1/2 hodiny). Poté zamícháme a dle potřeby přidáme strouhanku nebo mléko.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.