Do práce, na výlet nebo do školy – zabalit si s sebou vydatnou svačinku přijde vhod. Proto vám přinášíme několik zaručených tipů, jak uspokojivě zaženete menší i větší hlad. Recepty připravil šéfkuchař a restauratér, rodilý Ital, Riccardo Lucque v rámci sezónního Toskánského Chef menu a zdravého Fit Calories menu Bageterie Boulevard. Vyberou si i ti, kteří si chtějí udržet štíhlou linii. Pokud byste však neměli chuť si svačinku zkusit připravit doma, ale přesto byste některé z jídel rádi ochutnali, zastavte se do nejbližší bageterie, kde vám ji čerstvě připraví.
Kuřecí Potacchio
Pro 2 osoby:
Ingredience:
- 2 kuřecí stehna
- olivový olej
- 2 vetší rajčata
- 4 cherry rajčata na pečení
- 1 paprika
- 1 stroužek česneku
- 1 dcl bílého vína na podlití
- snítka rozmarýnu
- 4 plátky slaniny
- lístky čerstvého špenátu
- 1 velká bageta
- sůl, pepř
Nejdříve připravíme omáčku. Osmahneme na olivovém oleji kuřecí stehna z obou stran hezky dohněda. Přidáme k nim nakrájená rajčata, česnek a rozmarýn. Poté na kostičky nakrájenou slaninu, podlijeme bílým vínem a dusíme. Mezitím rozehřejeme troubu na 160 °C. Na půlky rozkrojíme cherry rajčátka, osolíme je a opepříme. Pečeme je v předehřáté troubě okolo pěti minut. Jakmile jsou kuřecí stehna měkká, vyjmeme je a vzniklou omáčku lehce rozmixujeme. Kuřecí stehna zbavíme kůže a natrháme na kousky. Podélně rozkrojíme bagetu, dáme na ni připravenou omáčku, natrhaná kuřecí stehna, upečená rajčátka a nakonec čerstvý špenát. Bagetu přiklopíme druhou půlkou a můžeme servírovat.
Olivový chléb s artyčoky
Pro 2 osoby
Ingredience:
- 1 vanička sýru Ricotta
- čerstvá rukola
- 4 pečená rajčata
- snítka čerstvého koriandru a čerstvé máty
- špetka tyminánu
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 2 lžíce medu
- nastrouhaný parmazán
- 4 krajíce olivového chléba
- 2 artyčoky
- sůl
Napřed připravíme dresink. Do mísy dáme pět lžic olivového oleje, dvě lžíce medu, tři lžíce octa, sůl a pepř. Vyšleháme metličkou, aby vznikla emulze. Ricottu smícháme s nasekanou mátou a koriandrem a lehce dosolíme. Následně očistíme artyčok, ze kterého využijeme pouze tzv. srdíčko. Odřízneme stonek a listy, srdíčko vydlabeme lžící, odstraníme vlasy a nožem ho nakrájíme nadrobno. Povaříme jej v osolené vodě s tymiánem a poté jej smícháme s trochou olivového oleje. Na plátek chleba namažeme bylinkovou ricottu, poklademe na něj artyčoky, přidáme pečená rajčata, na hoblinky nastrouhaný parmazán a rukolu, kterou nakonec zakápneme připraveným dresinkem. Ricottou namažeme i druhý krajíc chleba a přiklopíme.
Bylinkový kuskus
Pro 2 osoby
Ingredience:
- hrst čerstvé máty
- petržele
- koriandru a kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- chilli papričky dle chuti
- vanička sýru mascarpone
- hrst pražených pistácií
- pár listů čerstvého salátu
- 100 g uvařeného kuskusu
- 2 tortilly
- sůl, pepř
Nejdříve připravíme pesto, rozmixujeme nasekanou mátu, petržel, koriandr, kopr a olivový olej, přidáme sůl a pepř. Rozložíme tortillu a potřeme ji sýrem mascarpone. (Pokud bychom chuť mascarpone chtěli vylepšit, smícháme jej se zakysanou smetanou, medem, olivovým olejem a vinným octem). Pesto vmícháme do uvařeného kuskusku a rozetřeme jej na tortillu. Nakrájíme chilli papričky a směs s nimi posypeme. Přidáme pražené pistácie, natrhaný salát, tortillu smotáme a uprostřed ji šikmo rozřízneme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.