Už z názvu receptu se dá tušit, že se vydáme do doby našich (pra)předků, kdy tento recept pochází z minulého století a zná ho snad každá babička. Jedná se o jarní polévku z mladých kopřivových výhonků. Léčivé účinky kopřivy jsou v dnešní době stoprocentně dokázány.
Potřebujeme :
- 200 g mladých kopřiv (vršků)
- 40 g hladké nebo polohrubé mouky
- 40 g másla
- 2 dl mléka nebo smetany
- 1 vejce nebo jenom žloutek
- sůl
- muškátový oříšek
- 40 g cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1 rohlík nebo žemle
Oprané kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na části másla zpěníme
sekanou cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem
z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým
oříškem a povaříme. Potom přidáme drobně posekané kopřivy, polovinu mléka
nebo smetany a necháme přejít varem.
Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko či smetanu s rozšlehaným vejcem - již nevaříme.
Žemli rozkrájíme na kostičky a osmažíme na zbylém másle. Vložíme do talířů a přelijeme polévkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.