Mudrci z Východu, tradičně označovaní jako Tři králové, jsou postavy z Matoušova evangelia, které navštívily Ježíše krátce po jeho narození v Betlémě a přinesly mu dary: zlato, kadidlo a myrhu. Upřesnění, že byli tři, že to byli králové a jejich jména, nejčastěji Kašpar, Melichar a Baltazar, přinesla až pozdější tradice, v Novém zákoně se tyto údaje nevyskytují.
Svátkem Tří králů končí vánoční období a ve většině rodin se odstrojuje stromeček. Dříve bývalo zvykem, že se druhý den ráno jeho dřevem zatopilo a uvařila se káva, která tak za vší tou nádherou udělala definitivní tečku.
A nám teda nezbývá, než si k této kávě udělat něco na zub. A jelikož je to rozloučení s Vánocemi, uděláme si pro tuto příležitost slavný maďarský koláč, připravovaný ve vánočním období.
Potřebujeme :
- 200 ml kyselé smetany
- špetka soli
- 450 g másla
- 35 g čerstvých kvasnic
- 50 g mletého cukru
- 5 žloutků
- 900 g mouky
- 1 vejce na potření
Ořechová náplň:
- 450 g krystalového cukru
- 100 ml vody
- 300 g pomletých mandlí
- 300 g pomletých ořechů
- 2-3 oloupaná a nastrouhaná jablka
- 50-100 g meruňkové zavařeniny
- 150 g hrozinek
- vanilkový cukr
- 2 lžíce posekaného kdoulového sýra (nemusí být)
Maková náplň:
- 600 g pomletého máku
- 600 g krystalového cukru
- 100 ml vody
- 2-3 oloupaná a nastrouhaná jablka
- 50-100 g meruňkové zavařeniny
- 150 g hrozinek
- vanilkový cukr
- 2 lžíce posekaného kdoulového sýra (nemusí být)
Příprava:
Rozpustit kvasnice ve vlažné kyselé smetaně.
Přesít mouku se solí do mísy a rozdrobit tam máslo (jako na drobenku). Udělat doprostřed důlek a nalít do něho vasnice, žloutky a přidat cukr. Dobře vše promíchat a uhníst do hladka. Rozdělit na 2 kousky, vytvořit z nich koule a přikryté utěrkou je nechat vzejít asi hodinu a půl.
Velice tence koule vyválet a jednu naplnit makovou náplní a druhou ořechovou náplní. Zarolovat je, poskládat na pomaštěný plech a nechat je ještě trochu nakynout (asi 10min.) Dvakrát je potřít vajíčkem. Propíchat je vidličkou a upéct v horké troubě do zlatohněda.
Upečené je nechat vychladnout a ozubeným nožem je diagonálně nakrájet na tlusté plátky.
Ořechová náplň:
Z vody a cukru uvařit sirup a zamíchat dovnitř ořechy a mandle. Sundat z ohně a přidat ostatní ingredience.
Maková náplň:
Stejný postup jako u ořechové.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.