Jak už jsme si ukázali v předcházejícím článku jablkem ke zdraví, jsou jablka pro náš organismus velmi důležitá a navíc lehce dostupná po celý rok. Pojďme si teď s tímto skvělým ovocem trošku zahřešit a připravit si štrůdl. K tomu káva či čaj ... znáte něco lepšího?
Potřebujeme :
- 250 g pomazánkového másla
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g strouhanky
- 1 a 1/2 kg jablek
- 200 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 50 g rozinek
- 50 g ořechů
- 50 g másla
- 50 ml mléka nebo smetany
- 30 g moučkového cukru
Pomazánkové máslo smícháme s moukou a vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na 3 díly.
Vyválíme, posypeme strouhankou nebo rozdrobenými piškoty, poklademe plátky oloupaných jalbek, pocukrujeme, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, přidáme rozinky a sekané či strouhané ořechy. Zavineme, položíme na máslem vymazaný plech a na povrchu potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme ve středně teplé troubě. Když se závin dopéká, potřeme jej mlékem nebo smetanou a posypeme cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.