Netradiční pokrm pro gurmány, tak přesně takto by se dal charakterizovat dnešní recept. Finančně i přípravou trošku náročnější, ale výsledek za to rozhodně stojí.
Budeme na něj potřebovat :
- 1 kachna i s játry
- 250 g bůčku
- 1 l červeného vína
- 150 g žampiónů
- 16 malých cibulek
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- špetka tymiánu
- bobkový list
- strouhaný muškátový oříšek
- 150 g másla
- sklenka vodky
- lžička hladké mouky
- trocha cukru
- ocet
- citrón
- pepř
- sůl
Kachnu naporcujeme na menší kousky.
Bůček pokrájíme na kostky, které necháme přejít varem v osolené vodě a pak z nich v hrnci na mírném ohni vyškvaříme tuk.
Vyjmeme je a na tuku krátce opečeme kousky kachny. Kousky kachny pak zalijeme vínem tak, aby byly potopeny. Osolíme, opepříme, přidáme trochu strouhaného muškátového oříšku, posekanou cibuli, česnek, špetku tymiánu a bobkový list. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme asi 1,5 hodiny.
Pak přidáme vyškvařený bůček a dusíme dalších 30 minut.
Mezitím spaříme oloupané malé cibulky ve vařící vodě a pak je osmažíme na másle, do kterého přidáme kapku octa a lžičku cukru.
Do vody s citrónovou šťávou namočíme na chvilku žampiony.
Když je kachna hotová, zahustíme šťávu jíškou z másla a mouky, povaříme a pak přidáme cibulky a žampiony. Nakonec do omáčky vmícháme kachní játra rozmělněná s vodkou a už nevaříme. Podáváme s plátky opečené bílé veky.
(reedice * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.