Je to až k nevíře, ale už příští týden opět nastane svátek sv.Valentýna, den všech zamilovaných. A jak už se pomalu stává zvykem, tento svátek dvojice slaví hojně také jídlem jako takovým. A tak si dnes ukážeme, jak připravit exotický pokrm, u nás ještě ne úplně tradiční, a sice slávky.
Po celém světě jsou běžně sbírány na jídlo z přírodních i z uměle vytvořených lokalit. Slávky jsou základem pro mnohá jídla z mořských plodů ve španělské, portugalské, francouzské, holandské, belgické a italské kuchyni. Jejich chuť je zvláštně kořenitá. Obsahují málo kalorií, minerální soli, železo, vitamíny A, B, C, D a bílkoviny. Podávají se bez i s lasturou.
Na tento recept budeme potřebovat :
- 1 kg čerstvých slávek
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 ml (0,5 dcl) bílého vína
- 5 stroužků česneku
- 100 ml rajčatového pyré (tzv. passata)
- 3 snítky petrželové natě
- špetka soli
Slávky důkladně očistěte pod tekoucí vodou (ty, které jsou otevřené a při poklepání se nezavřou, vyhoďte).
Do velkého hrnce nalijte víno a rajčatové pyré, přidejte sůl, nahrubo nasekaný česnek a jemně posekanou petrželku. Vše přiveďte k plnému varu, přidejte okapané slávky, zakryjte hrnec poklicí a na silném plameni vařte dvě minuty. Po této době hrnec protřepejte, ale neotvírejte jej, a vařte další dvě minuty, ale ne více. Odstavte hrnec, otevřete jej a velkou lžící opatrně jeho obsah promíchejte.
Mušle rozdělte do dvou hlubokých talířů a zalijte je omáčkou. Maso vytahujte za pomocí prázdné mušle, kterou použijete podobně jako pinzetu (zavřené slávky vyhazujte).
Podávejte s bílým pečivem k namáčení do omáčky a s velkou mísou určenou pro prázdné skořápky.
(ilustrační fotografie * zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.