Kaki, tomel, churma či sharon. Pod těmito názvy se skrývá jedno jediné tropické ovoce, nejčastěji přece jenom nazývané KAKI. Tento tropický plod má hladkou, lesklou a tuhou rosolovitou slupku, dužina je jemná a sladká. Zralé plody obsahují až 40% cukru. Kromě vitaminů A a C obsahují značné množství vápníku a fosforu. Uplatnění nachází ve studené, ale i v teplé kuchyni.
Beaujolais nouveau je druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 - 13 °C.
Pojďme si tedy zkusit vyrobit zajímavý a nevšední ovocný dezert, plný exotických chutí. Spojení kaki a Beaujolais Noveau nás k tomu přímo vybízí. Potřebovat však budete jen zlomek Beaujolais, "zbytek" jistě zpříjemní nejeden podzimní či zimní sychravý večer.
Kaki s Beaujolais /pro 2 osoby/
- 2 kaki
- 6 lžic Beaujolais
- 1 lžička třtinového cukru
Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Kousky kaki rozdělte do dvou misek, každou porci zalijte 3 lžícemi Beaujolais a posypte půlkou lžičky třtinového cukru. Nechejte v chladničce alespoň 2 hodiny vychladit a podávejte chlazené.
(reedice * zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.