Další z pokrmů našich prapředků. Brambory jsou lehce dostupná plodina, která je k dispozici po celý rok, kdy je dělíme na dva typy dle sklizně. Jsou to rané brambory - to jsou brambory sklizené do 30.června, a pak pozdní brambory - to jsou brambory sklizené po 30.červnu.
Zásadní je nicméně jejich dělení dle varných typů :
Varný typ A – s hladkou slupkou a lojovitou dužinou žluté či žlutobílé barvy, které mají protáhlý tvar (ledvinky, rohlíčky) a menší obsah škrobu. Ideální pro vaření ve slupce, na bramborový salát, na loupačku.
Varný typ B – jsou brambory polopevné s univerzálním použitím. Vhodné do salátů, gulášů, polévek, jako přílohové a restované.
Varný typ C – s drsnější slupkou a bílou dužinou jsou škrobovité, moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu bramborového těsta, knedlíků, bramboráků, bramborových placek a kaší.
Lze se setkat i s varnými typy AB nebo BC; jedná se o odrůdy, jejichž vlastnosti odpovídají rozmezí dvou varných typů.
Pro zajímavost lze uvést, že i tak základní věc, jakou jsou brambory, se dle krajů nazývá různě. Můžeme se setkat tudíž s názvoslovím jako je zemáky, erteple, kobzole, jablóčka, zemčátka, krumple, grule a mnoho dalších. Prostě krásná je naše řeč :-)
A teď už k samotnému receptu...
Potřebujeme :
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g krupice
- 300 g strouhanky
- 2 lžíce krupicového cukru
- máslo
- povidla nebo jakékoliv ovoce
Brambory oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce a vypracujeme těsto.
Z těsta vytvarujeme menší koule, do každé uděláme důlek a vložíme ovoce nebo povidla a otvor zacelíme.
Koule vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut.
Na másle osmažíme strouhanku, smícháme ji s cukrem, vložíme okapané koule a protřeseme je se strouhankou.
(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.