Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Indická bramborová kaše

Indická bramborová kaše

19.1.2016 - AndreaP.

Bramborová kaše neboli bramborové pyré je pokrm připravovaný z vařených (nejlépe moučných) brambor. Připravuje se tak, že se brambory uvaří, pak se rozšťouchají nebo rozmixují a přimíchá se do nich mléko, sůl a máslo. Máslo, rostlinný olej, mléko či smetana jsou přidávány kvůli zlepšení chuti a zjemnění textury. Brambory se solí a pepří, nebo se ochucují různými dalšími bylinkami a kořením.

Populární přísady a dochucovadla zahrnují: česnek, sýr, kousky slaniny, kysanou smetanu, smaženou cibulku či jarní cibulku, hořčici, koření jako muškátový oříšek, nasekané bylinky jako petrželku či rozmarýn, křen, bílou vodnici a wasabi.

Do francouzské variace zvané pommes duchesse se přidává vaječný žloutek, protlačený trezírovacím sáčkem či strojkem do tvarů vlnitých stuh a rozet, potřené máslem a lehounce zapečené.

V nízkokalorických a bezmléčných variantách mohou být mléko, smetana a máslo nahrazeny vývarem.

Aloo Bharta, variace z indického subkontinentu, používá nasekanou cibuli, hořčici, chilli, lístky koriandru a další koření.

A my si právě indickou kaši dneska ukážeme, tady je recept ...

Potřebujeme :

  • 400 g brambor
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 feferonky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička tlučeného kmínu
  • 1/4 lžičky šafránu
  • 4 lžíce másla
  • kelímek jogurtu
  • 60 g mandlí
  • sůl

 

Uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Nakrájenou cibuli, utřený česnek a drobně nakrájené feferonky a všechno koření upražíme na másle. Přidáme brambory, jogurt, jemně nasekané mandle a sůl a šťouchadlem dokonale propracujeme.

(Zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz