Bramborová kaše neboli bramborové pyré je pokrm připravovaný z vařených (nejlépe moučných) brambor. Připravuje se tak, že se brambory uvaří, pak se rozšťouchají nebo rozmixují a přimíchá se do nich mléko, sůl a máslo. Máslo, rostlinný olej, mléko či smetana jsou přidávány kvůli zlepšení chuti a zjemnění textury. Brambory se solí a pepří, nebo se ochucují různými dalšími bylinkami a kořením.
Populární přísady a dochucovadla zahrnují: česnek, sýr, kousky slaniny, kysanou smetanu, smaženou cibulku či jarní cibulku, hořčici, koření jako muškátový oříšek, nasekané bylinky jako petrželku či rozmarýn, křen, bílou vodnici a wasabi.
Do francouzské variace zvané pommes duchesse se přidává vaječný žloutek, protlačený trezírovacím sáčkem či strojkem do tvarů vlnitých stuh a rozet, potřené máslem a lehounce zapečené.
V nízkokalorických a bezmléčných variantách mohou být mléko, smetana a máslo nahrazeny vývarem.
Aloo Bharta, variace z indického subkontinentu, používá nasekanou cibuli, hořčici, chilli, lístky koriandru a další koření.
A my si právě indickou kaši dneska ukážeme, tady je recept ...
Potřebujeme :
- 400 g brambor
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 feferonky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička tlučeného kmínu
- 1/4 lžičky šafránu
- 4 lžíce másla
- kelímek jogurtu
- 60 g mandlí
- sůl
Uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Nakrájenou cibuli, utřený česnek a drobně nakrájené feferonky a všechno koření upražíme na másle. Přidáme brambory, jogurt, jemně nasekané mandle a sůl a šťouchadlem dokonale propracujeme.
(Zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.