Je neděle. Den, kdy nepípá ráno budík, nemusí se vstávat tak brzy (teda ne všichni mají to štěstí, je mi to jasné), den kdy není třeba řešit milión věcí. Přesto je přede mnou každodenní otázka, co dnes uvařit k obědu. Obzvláště dnes se mi nechce, chodím sem a tam. Otevřu ledničku, abych zkontrolovala stav zásob, třeba mě něco napadne. Vyčítavě tam na mě kouká květák, ten krásný květák, který jsem koupila před .... nevím, třemi dny? Nooo, uznávám, je čas s ním něco provést. Ale co? Klasický smažený, nééé to ne. Květákový mozeček. Neeee. Tak prostě něco vymyslím za pochodu, co jiného mi zbývá? A co z toho vzešlo? Tyto opravdu chutné květákové kokosky, jak jsem si dnešní pokrm nazvala.
Potřebujeme :
- středně velký květák
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- muškátový květ
- strouhaný sýr
- 3 lžíce strouhanky
Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Dáme do osolené vody a uvaříme do poloměkka. Zcedíme a necháme vychladit.
Teď přišel na řadu robot, který mi vychladlý květák rozmixoval. Vzniklo mi takto celkem kompaktní květákové pyré. Ano, už teď mi to chutnalo. A moc.
Do pyré přidáme 3 žloutky, bílky zatím dáme stranou. Lehce žloutky vmícháme do pyré, přidáme sůl, pepř, kmín, muškátový květ a strouhaný sýr dle chuti. Nakonec ještě tak cca 3 lžíce strouhanky. Řádně promícháme. Pokud máme, můžeme nyní přidat i čerstvě nasekané zelené bylinky (např. petrželku).
Z odložených bílků ušleháme tuhý sníh a úplně nakonec lehce vmícháme do připraveného pyré.
Troubu rozehřeje na cca 180 stupňů Celsia. Na plech dáme pečící papír, a na něj pak lžičkou klademe malé hromádky (jakobychom dělali kokosky, odtud také ten název). Těsto se neroztéká, tudíž nemusíme dělat ani moc velké mezery, prostě tak nějak přiměřeně :-)
V troubě poté dozlatova upečeme.
Rada :
- hotové květákové kokosky z pečícího papíru lehce sloupněte, jde to lépe než je podebírat třeba špachtličkou.
- pokud se vám nechce dělat květák v troubě, jdou pak i klasicky na sporáku na oleji usmažit placičky. Rovněž jsem zkoušela, jsou vynikající.
- při dokončování mě napadlo, že by hotové pyré šlo dát do pekáče a prostě zapéct jako nákyp, který by se pak jen nakrájel na potřebné porce. Nemám ale zatím vyzkoušeno.
Jako přílohu jsme měli bramborovou kaši a zeleninový salát. Dobrou chuť :-)
Poznámka na závěr - jsou vynikající i studené, tajně je pojídám i teď, když píšu tento článek.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.