V seriálu vánočních článků krůček po krůčku představíme netradiční recepty ruku v ruce s tradičními variacemi, bez kterých bychom si Vánoce jen těžko mohli představit. V následujících dnech si připravíme a ochutnáme recepty na vánočku, štolu a jablečný závin a přes rybí polévku a kapří speciality se dostaneme až na krůtu, krocana a husí lahůdku.
Začít nemůžeme jinak, nežli ...
Štědrovečerní snídaní.
K té neodmyslitelně patří někde vánočka, jinde štola a nebo třeba jablečný štrůdl či ovocný chlebíček...
"Můžeme použíti ubrusu barevného. Pod šálky klademe talířky... Lžičku klademe k pravé ruce špičkou nahoru,... Nad šálek k levé ruce klademe talířek na moučník... Konev s nápojem a konvičku s mlékem, smetanou přinášíme na podnose. Bábovku a vánočku, které se nedrobí, jíme rukou. Odlamujeme menší sousta."
... Poučky, z nichž většina je i v dnešní době aktuální, jsou součástí babičkovské kuchařky Stolečku prostři se vydané roku 1950. V tak koncentrovaném sledu za sebou vyvolávají úsměv. Součástí správné Štědrovečerní snídaně je káva nebo čaj a moučník - vánočka, štola, ovocný chlebíček či štrůdl. Zásady správného stolování se nám budou třeba hodit. Pojďme se však nyní přenést do předvánočních kuchyní, odkud se linou podmanivé vůně cukroví a kde pomalu nastává čas na přípravu vhodného vánočního menu.
TRADIČNÍ VÁNOČKA
- 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru, 1/8 másla, 1 polévková lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce mandlí, vajíčko na potření
Příprava těsta: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě, nejlépe alespoň 4 hodiny.
Příprava vánočky: Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme asi 3/4 hodiny.
Zdravější, celozrnná varianta:
VÁNOČKA SE ŠAFRÁNEM A MANDLEMI
- 500 g celozrnné pšeničné mouky, 1/4 l mléka, 40 g droždí, 50 g třtinového cukru, 75 g másla, špetka šafránových blizen, 1 špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 2 vejce, 50 g loupaných mandlí, tuk na vymaštění, mouka na vál
- Na potření: 50 g másla, 2 lžíce medu
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku třtinového cukru a z okrajů jamky přihrneme trošku mouky. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme vzejít kvásek. Mezitím mírně rozehřejeme zbývající mléko s máslem a přimícháme rozemnutý šafrán, až se mléko rovnoměrně zbarví. Vzešlý kvásek zamícháme do mouky. Přilijeme vlažné šafránové mléko, přidáme zbývající třtinový cukr, sůl, citronovou kůru a vlažná vejce. Hnětačem 5 minut zpracováváme hladké těsto, až se tvoří vzduchové bubliny a těsto se nechytá mísy. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme kynout zhruba 45 minut, až se objem zdvojnásobí.
Mandle nasekáme. Vymastíme plech. těsto položíme na pomoučený vál, rukama je důkladně vypracujeme a přitom přidáme mandle. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme 50 cm dlouhy pramen. Z pramenů upleteme vánočku. Oba konce pramenů k sobě přitiskneme. Oběma rukama vánočku přeneseme na plech. Vánočku přikryjeme a necháme kynout 15 minut. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.
Rozehřejeme máslo a zhruba třetinou másla vánočku potřeme. Plech vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Vánočku pečeme zhruba 50 minut. V polovině pečící doby vánočku znovu potřeme druhou třetinou tekutého másla. Upečenou vánočku vyjmeme a horkou ji potřeme zbývajícím máslem, v němž jsme rozpustili med. Vánočku necháme 10 minut na plechu a přendáme na drátěnou podložku, aby vychladla.
VÁNOČNÍ TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN
- 350 g hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 vejce, 1/8 l vlažné vody, špetka soli, 1 lžička octa
- Náplň: 1 kg jablek, 4 lžíce strouhanky, 2 hrsti rozinek, 2 hrstky nasekaných ořechů, 2 lžíce cukru smíchaného se skořicí, 2 lžíce rozehřátého másla na potření
Na vále zpracujeme mouku s vodou, v níž jsme rozšlehali vejce, sůl, tekuté máslo a lžičku octa. Nejdříve těsto spojujeme nožem, po spojení důkladně propracujeme rukama, až je hladké a nelepivé, pružné a lesklé. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme ho máslem a přiklopíme nahřátým kastrůlkem.
Necháme ho půl hodiny odpočinout, pak rozkrojíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme. Rozválený plát přeneseme na utěrku, s jejíž pomocí těsto dále vytahujeme, až je tenké a netrhá se. Těsto potřeme máslem, posypeme částí strouhanky, kterou můžeme předem osmahnout na másle, posypeme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, ořechy a rozinkami a ještě trochou strouhanky. Pak závin pomocí utěrky svineme, položíme na plech a stejně připravíme i druhý závin. Před pečením oba záviny potřeme rozehřátým máslem a upečeme v horké troubě. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem.
Další tradiční recept je třeba připravit nejlépe 14 dní před svátky...
MÁSLOVÁ ŠTOLA
- 100 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 6 lžic rumu, 1 kg mouky, 2 kostky droždí, 250 g cukru, 1/4 l mléka, 400 g másla pokojové teploty, špetka soli, kardamomu, nového koření a mušátového oříšku
- Na zdobení: 100 g másla
- Na posypání: 50-60 g moučkového cukru
Kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat, až těsto začne kynout. Mouku dáme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochu mouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Přidáme zbylý cukr, zbývající mléko a koření. Dále přidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu.
Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po pečení přetřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučkovým cukrem, zabalíme a uchováme na chladném místě.
Aby štola držela svoji formu, můžeme kolem ní udělat z alobalu kruh. Alobal složíme na pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.
Vyzkoušejte také pravou
DRÁŽĎANSKOU VÁNOČNÍ ŠTOLU
- 750 g polohrubé mouky, 275 g másla, 90 g cukru, 75 g droždí, 185 g vlažného mléka, 500 g rozinek, 75 g sladkých sekaných mandlí, 20 g hořkých sekaných mandlí, 70 g kandovaných citronů, 15 g kandovaných pomerančů, citronová kůra z poloviny citronu, špetka soli, 1/2 tyčinky vanilky, na špičku nože skořice, mletého kardamonu, mletého muškátového květu, 30 g rumu
Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté přidáme zbytek mouky, zbytek mléka a na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na pevné těsto. Těsto dobře prohněteme a "natlučeme" hřbetem ruky. Pak necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Zatím smícháme ostatní přísady. Pak všechno prohněteme s těstem. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Pak zformujeme těsto do tvaru štoly (nebo do 3 malých štol). Tlustým dřívkem nebo ručně vytlačíme 2 podélné žlábky. Položíme na plech pokrytý vymaštěným pergamenovým papírem a pečeme v předehřáté troubě za mírné až střední teploty asi 35 až 50 minut. Po vychladnutí štolu bohatě potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Štola by měla být stará alespoň 2 až 3 týdny.
Rychlejší variantou je IVETINA VÁNOČNÍ ŠTOLA , kterou můžete konzumovat ihned po upečení. Chutná báječně! Tady je recept ...
- 370 g hladké mouky, 150 g rozpuštěného másla, 125 g cukru krupice, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilínový cukr, rozinky, oříšky a kandované ovoce dle libosti
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. Přidáme cukr, vanilínový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujeme mixérem. Těsto následně přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, oříšky, kandované ovoce a ručně propracujeme v hladné těsto.
Nyní vytvarujeme štolu: na pomoučeném vále vyválíme obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu. Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 30 až 35 minut.
Po upečení štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Čas k uležení potřebuje i další recept, kterým je
OVOCNÝ CHLEBÍČEK - rozpis na 2 chlebíčky
- Těsto: 600 g mouky, 1 kostka droždí, 40 g cukru, 3/8 l vlažného mléka, špetka soli, 30 g másla s pokojovou teplotou
- Náplň: 250 g sušených švestek, 250 g sušených meruněk, 250 g sušených hrušek, 250 g vypeckovaných datlí, 1 1/2 - 2 l vody, 100 g vlašských ořechů, 100 g lískových ořechů, 50 g kandované pomerančovéh kůry, 50 g kandované citronovoé kůry, 100 g rozinek, 150 g cukru, 1/2 lžičky anýzu, 1 lžička skořice, 8 lžic rumu, špetka mletého hřebíčku a nového koření
Den předem dáme ovoce do mísy a zalijeme ho teplou vodou. Přikryté necháme na noc namočené. Další den vodu slijeme, ovoce necháme okapat na sítu a rozprostřeme na utěrku. Ovoce nakrájíme na malé kostičky a opět je dáme do mísy. Ořechy a obě kandované kůry nakrájíme na malé kostičky a dáme k ovoci. Přidáme rozinky, cukr, koření a případně alkohol. Dobře promícháme, přikryjeme a necháme aromatizovat, dokud není těsto hotové.
Mouku dáme do mímsy. Do důlku uprostřed dáme droždí. Promícháme s 1 lžící cukru a asi polovinou mléka, až se droždí rozpustí. Přikryté necháme kynout asi 15 minut na teplém místě. Přidáme zbývající cukr, mléko, sůl a nadrobno nakrájený tuk a zpracujeme na vláčné těsto. Pokud je moc měkké, přihněteme trochu mouky. Přikryté těsto necháme asi 45 minut kynout.
Těsto rozpůlíme, rukama prohněteme jednu polovinu s ovocem. Druhou polovinu vyválíme na vále poprášeném moukou tence na dva asi 25x35 cm velké obdélníky. Z ovocného těsta zformujeme dva podlouhlé chleby a každý položíme doprostřed těstových plátků. Okraje těsta potřeme vodou. Těsto přehneme přes chléb a okraje dobře zmáčkneme. Ovocné chlebíčky položíme švem dolů na připravený plech. Zakryjeme utěrkou a opět necháme 2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, chlebíčky potřeme vlažnou vodou a pečeme asi 1 hodinu 20 minut. Chlebíčky necháme vychladnout, dobře zabalíme a necháme nejméně 14 dní uležet.
TIP: V další části VÁNOČNÍHO seriálu se podíváme na rybí polévku, tučnější i zdravější varianty kapra a jiné recepty vhodné ke Štědrovečerní večeři. Sledujte nás a nic vám neuteče :-)
(reedice * ilustrační fotografie - Pixabay)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.