"Šla Nanynka do zelí, do zelí, do zelí, natrhala lupení, lupeníčko".... Nenechte všechno lupení Nanynce a upalujte do zelí za ní. Odměnou vám bude pevné zdraví! V zimě si konzumací zelí kysaného dopřáváme hojnost vitaminu C a upravujeme trávení. Nyní, na podzim, si v době kvašení, tedy během přeměny zelí čerstvého na kysané, můžeme dopřát právě salát ze zelí čerstvého. Zelí hlávkové obsahuje 92% vody, a tak ve 100 g nabízí pouhých 100 kJ. Je bohaté na draslík, hořčík, vápník, fosfor a vitamin C.
Pro vysoký obsah vlákniny jej hůře snášejí lidé s nemocným žaludkem a trávícím systémem. Pro ty je vhodnější zelná šťáva.
Jednoduchý zelný salát /4 malé porce/
- 150 g zelí, 60 g mrkve, 3 lžičky citronové šťávy, 2 lžičky třtinového cukru, 1 menší jablko, sůl, jemně mletý černý pepř
Zelí a mrkve nařežte na jemné proužky (já z časových důvodů za pomocí techniky nasekala). Jablko zbavte jádřinců a pokrájejte na kostičky. Smíchejte zelí, mrkev a jablko, přidejte citronovou šťávu, třtinový cukr a sůl a pepř dle libosti. Dobře promíchejte a dejte vychladit. Podávejte s čerstvým pečivem.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.